Puszysty placek z gruszkami i kruszonką. Smak i prostota cię zachwycą

Gruszka to mało doceniany owoc, który często jest omijany w potrawach i wypiekach. Nie warto jednak ignorować go jako dodatek do dań, ponieważ nadaje wyjątkowy smak i odmienia tradycyjne przepisy. Słodki, ucierany placek z gruszką i kruszonką do idealny deser lub dodatek do gorzkiej kawy.

Ciasto ucierane jest to prosty przepis, który wykonać może każdy, nawet amator kulinarny. Jednak trzeba pamiętać, że trzymanie się przepisu jest kluczowe.

Kilka zasad, które warto stosować

Jest to jedna z najprostszych form ciasta, które można wykonać. Jednak trzeba stosować się do kilku zasad, aby wyszło prawidłowo. Przede wszystkim pamiętaj, aby oddzielić składniki mokre od suchych. Mieszaj je w oddzielnych miskach, a następnie mokre dodaj do suchych. Kolejną rzeczą jest to, aby ciasto zbyt długo nie stało poza piekarnikiem. Należy jak najszybciej włożyć je do pieczenia, ponieważ gdy postoi uciekają z niego pęcherzyki gazu, które powstają na skutek działania składników spulchniających. Ciasto wkładaj zawsze do wcześniej nagrzanego piekarnika, najlepsza temperatura to około 180°C.

Ciasto ucierane z gruszką i kruszonką - przepis

Składniki na ciasto

  • 4 jajka,
  • ¾ szklanki drobnego cukru,
  • 1,5 łyżeczki cukru wanilinowego,
  • ½ szklanki oleju,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Składniki na bezę

  • 3 białka,
  • szczypta soli,
  • 4 łyżeczki cukru.

Składniki na kruszonkę

  • 50 g masła,
  • 50 g cukru,
  • 100 g mąki.
Kruszonka (zdjęcie ilustracyjne)
Kruszonka (zdjęcie ilustracyjne) Fot. Shutterstock

Do środka

  • 500 g gruszek

Sposób przygotowania ciasta

  1. Oddziel białka od żółtek i dodaj szczyptę soli. Ubijaj na sztywną pianę, dodając co chwilę cukier. Miksuj do rozpuszczenia.
  2. Dodaj żółtka i miksuj do jednolitej konsystencji. Następnie wlej olej i delikatnie mieszaj, aby piana nie opadła.
  3. Wszystkie suche składniki wymieszaj z sobą. Gotową wcześniej piankę stopniowo dodawaj do mąki i delikatnie mieszaj szpatułką. Pamiętaj, aby nie mieszać zbyt długo, żeby ciasto nie było zbyt ciężkie.
  4. Sposób przygotowania bezy
  5. Białka ubij ze szczyptą soli. Gdy masa stanie się biała, dodawaj powoli cukier i miksuj do rozpuszczenia. Aby sprawdzić, czy beza jest odpowiednio ubita, należy odwrócić miskę do góry dnem. Jeśli zostanie na miejscu i nie będzie wypływać, oznacza to, że jest gotowa.

Sposób przygotowania kruszonki

  1. Do miski wsyp mąkę, dodaj cukier, a na końcu pokrojone na małe kostki masło. Wszystko ugniataj ręką, jednak możesz użyć też miksera. Masę podziel na mniejsze poszarpane gródki.

Gruszki

  1. Gruszki umyj i obierz. Podziel na ćwiartki i usuń z nich gniazda nasienne.

Jak przygotować ciasto do pieczenia - krok po kroku

  1. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż do niej ciasto.
  2. Następnie ułóż na masie wcześniej pokrojone owoce. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180°C.
  3. Na gruszki wylej wcześniej przygotowaną bezę i posyp kruszonką.
  4. Włóż do piekarnika i piecz przez około 50 minut do suchego patyczka.
Więcej o: