Jak zrobić makaron do rosołu? Oto przepis mojej prababci sprzed 90 lat - nigdy lepszego nie jedliście

Jak zrobić domowy makaron do rosołu? Oczywiście sprawdzone sposoby są najlepsze, a dziś mam dla was prawdziwą perełkę - przepis na makaron, który jeszcze przed wojną robiła moja prababka. Receptura przekazywana ustnie z pokolenia na pokolenie wciąż zachwyca, a sekretem udanego makaronu był chłód. Tylko jak sobie radzono 90 lat temu, kiedy nie było lodówek?
Zobacz wideo

Rodzina mojej prababki przed wojną pracowała u miejscowych właścicieli ziemskich, kobiety pomagały w kuchni, mężczyźni robili meble i pomagali gospodarzom w drobnych pracach i naprawach. Kiedy w pałacu odbywało się przyjęcie, lub ważniejsza uroczystość, na stole nie mogło zabraknąć rosołu (najczęściej z dzikiego ptactwa). Moja babcia, która wtedy była małą dziewczynką, wspominała, że wówczas w całej kuchni porozwieszane były długie nitki makaronu, który musiał lekko się podsuszyć, by łatwiej było go gotować. Do jej obowiązków należało chłodzenie ciasta - nie jest tajemnicą, że odpowiednio schłodzone ciasto na makaron duże lepiej współpracuje, a sam makaron jest smaczniejszy. Jak sobie radzono z chłodzeniem ciasta, kiedy nie było lodówek? Owijano je ściereczką i wkładano do studni - oczywiście tak, by nie zamoczyć ciasta.

Jak poprawnie zeszklić cebulę?Jak zeszklić cebulę, aby była wyjątkowo smaczna? Dodaj jeden składnik

Historia, którą dawano temu opowiedziała mi babcia, zainspirowała mnie do odtworzenia tego starego przepisu. Bardzo sędziwa już wtedy babcia doskonale pamiętała wszystkie składniki i proporcje na makaron, i mogę powiedzieć tylko tyle - lepszego nie jadłam. Studnię jednak zamieniłam na lodówkę.

Jak zrobić makaron? Bardzo stary przepis, który nie ma sobie równych

Składniki:

  • mniej niż 0,5 kg drobnej, pszennej mąki (ja użyłam 400 g)
  • 4 świeże jajka od "szczęśliwej kurki"
  • 4 łyżki wody albo mleka
  • łyżka "tłustego" - ja użyłam oleju roślinnego
  • szczypta soli

Domowy makaron - sposób wykonania:

  1. Na stolnicę wysyp mąkę. Wbij jajka, dodaj wodę oraz odrobinę oliwy i sól. Zacznij energicznie zagniatać ciasto - może być dość twarde. Ciasto wyrabiaj do momentu, aż będzie gładkie i jednolite.
  2. Z wyrobionego ciasta uformuj kulę i owiń ją folią spożywczą lub ściereczką i odłóż do lodówki na pół godziny, by ciasto odpoczęło w chłodzie.
  3. Kulę ciasta ponownie przełóż na stolnicę (wcześniej lekko oprósz ją mąką) I podziel na kilka części. Każdą z nich możliwie cienko rozwałkuj i podziel na kilka pasów równej szerokości. Pasy połóż jeden na drugim i wycinaj z nich cienkie nitki. 
  4. Wycięty makaron rozłóż tak, by poszczególne nitki nie były ze sobą sklejone i kiedy delikatnie podeschnie, wrzucaj go na osolony wrzątek. 
  5. Domowy makaron gotuj przez ok. 3 minuty.

Mole spożywczeJak pozbyć się moli spożywczych? Skuteczny sposób za 3 zł

Taki makaron smakuje wyjątkowo. Babcia wspominała, że czasem zamiast kurzych jaj używano przepiórczych - wówczas na pół kg mąki dodawano aż 12-14 jaj. Taki makaron z pewnością jest równie pyszny.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: