Kotlety jajeczne w zupełnie nowej wersji. Dodatek kurek zapewni efekt wow, ale to nie jedyny sekret ich smaku

Kotlety z jajek to świetna opcja obiadowa, kiedy znudziły nam się tradycyjne mielone czy schabowe, lub po prostu mamy ochotę na smaczny i bezmięsny posiłek. Przepis na kotlety jajeczne jest banalny, ale dziś postanowiliśmy go nieco podrasować. Dodatek kurek to strzał w 10, ale ważny jest także azjatycki sos. Takie kotlety to prawdziwa rozpusta.
Zobacz wideo

Kotlety jajeczne najczęściej robimy z dodatkiem cebuli, brokułów, a także wczorajszych ziemniaków. Skoro w najlepsze trwa sezon na kurki, postanowiliśmy podzielić się z wami przepisem na kotlety jajeczne z dodatkiem tych wspaniałych grzybów. Jednak żeby podkręcić smak kotletów z jajek i kurek, do masy dodajcie odrobinę jasnego sosu sojowego - nie zdominuje on smaku potrawy, ale wyciągnie na wierzch ukryte aromaty i sprawi, że już zawsze będziecie dodawać go do swoich kotletów.

Młoda kapusta z boczkiem i koperkiemJak zrobić bigos z młodej kapusty? Prosty sposób na sycący obiad i... wyczyszczenie lodówki

Kotlety z jajek - przepis z efektem wow

Składniki:

  • 8 jajek ugotowanych na twardo plus 2 surowe
  • 300 g świeżych, oczyszczonych kurek
  • 1 cebula
  • szczypiorek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • odrobina majonezu
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego (możecie dodać mniej, ja lubię wyraziste smaki)
  • sól, pieprz
  • bułka tarta
  • olej do smażenia i masło

Kotlety jajeczne z kurkami - sposób wykonania:

  1. Ugotowane na twardo jajka obierz i pokrój w drobną kostkę lub rozgnieć je widelcem. Cebulę posiekaj, podobnie szczypiorek, a czosnek przeciśnij przez praskę. 
  2. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i dodaj cebulę. Kiedy się zeszkli, dorzuć posiekane kurki. Smaż, aż z kurek odparuje woda. Lekko je osól i duś 3-4 minuty, aż się lekko zbrązowią. Następnie dodaj je do jajek. 
  3. Do jajek i kurek wbij dwa surowe jajka, dodaj szczypiorek, czosnek, sól, pieprz, sos sojowy oraz łyżkę majonezu i bułkę tartą. Następnie wyrób całość tak, jak na kotlety mielone - masa powinna być dość zwarta.
  4. Uformuj w dłoniach kształt kotletów i dokładnie obtocz je w bułce tartej. Smaż na rozgrzanej patelni, aż z obu stron będą złote.

Takie kotlety podawaj z ulubionymi dodatkami, świetnie smakują także z sosem śmietanowym. Jeśli tak jak my kochasz wszystko, co związane z kurkami, koniecznie wypróbuj ten przepis.

Knedle ze śliwkami. Zdj. ilustracyjneCiasto na knedle ze śliwkami Ani Starmach

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: