Kotlety jajeczne najczęściej robimy z dodatkiem cebuli, brokułów, a także wczorajszych ziemniaków. Skoro w najlepsze trwa sezon na kurki, postanowiliśmy podzielić się z wami przepisem na kotlety jajeczne z dodatkiem tych wspaniałych grzybów. Jednak żeby podkręcić smak kotletów z jajek i kurek, do masy dodajcie odrobinę jasnego sosu sojowego - nie zdominuje on smaku potrawy, ale wyciągnie na wierzch ukryte aromaty i sprawi, że już zawsze będziecie dodawać go do swoich kotletów.
Kotlety z jajek - przepis z efektem wow
Składniki:
- 8 jajek ugotowanych na twardo plus 2 surowe
- 300 g świeżych, oczyszczonych kurek
- 1 cebula
- szczypiorek
- 2-3 ząbki czosnku
- odrobina majonezu
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego (możecie dodać mniej, ja lubię wyraziste smaki)
- sól, pieprz
- bułka tarta
- olej do smażenia i masło
Kotlety jajeczne z kurkami - sposób wykonania:
- Ugotowane na twardo jajka obierz i pokrój w drobną kostkę lub rozgnieć je widelcem. Cebulę posiekaj, podobnie szczypiorek, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- Na patelni rozgrzej łyżkę masła i dodaj cebulę. Kiedy się zeszkli, dorzuć posiekane kurki. Smaż, aż z kurek odparuje woda. Lekko je osól i duś 3-4 minuty, aż się lekko zbrązowią. Następnie dodaj je do jajek.
- Do jajek i kurek wbij dwa surowe jajka, dodaj szczypiorek, czosnek, sól, pieprz, sos sojowy oraz łyżkę majonezu i bułkę tartą. Następnie wyrób całość tak, jak na kotlety mielone - masa powinna być dość zwarta.
- Uformuj w dłoniach kształt kotletów i dokładnie obtocz je w bułce tartej. Smaż na rozgrzanej patelni, aż z obu stron będą złote.
Takie kotlety podawaj z ulubionymi dodatkami, świetnie smakują także z sosem śmietanowym. Jeśli tak jak my kochasz wszystko, co związane z kurkami, koniecznie wypróbuj ten przepis.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.