Dynia piżmowa - przepis na zupę, placki i jesienną przekąskę. Receptury w sam raz na przywitanie jesieni

Wyjątkowym warzywem stanowiącym idealną bazę do wielu dań wege, jest dynia piżmowa. Przepis na pyszną potrawę z dyni można dowolnie modyfikować. Szukasz pomysłu na lekki obiad w kolorze jesiennego słońca? Sprawdź, co możesz zrobić z tej niezwykłej dyni.

Dynia piżmowa - przepisy wegańskie. Moc natury 

Na tle innych warzyw dynia piżmowa wykazuje dużą ilość niacyny (witamina B3), co więcej witaminy B5  oraz A i E. To niepozorne warzywo jest też ważnym źródłem beta-karotenu, błonnika oraz wapnia. Zdecydowanie warto zaprosić ją do swojej kuchni. Poszukujesz wegańskich przepisów na dynię piżmową? Podpowiadamy proste i sprawdzone receptury. 

Dynia piżmowa - zupa. Prosty przepis na pierwsze danie 

Ciepła zupa w chłodny dzień to prawdziwa dawka energii. Zupa z dyni piżmowej może być miłym akcentem, który nie tylko nas rozgrzeje, ale też wleje trochę ciepła do serca. Listę produktów oraz instrukcję krok po kroku znajdziesz poniżej. 

Lista składników: 

  • dynia piżmowa - 1 duża sztuka, 
  • masło - 2 łyżki, 
  • marchewki - 2 sztuki, 
  • cebula - 1 sztuka, 
  • ziemniaki - 2 sztuki, 
  • bulion warzywny - 1 litr, 
  • cynamon - duża szczypta, 
  • sól i pieprz

Dynia piżmowa - przepis krok po kroku 

Na początek należy obrać dynię, oczyścić i pokroić w kostkę. Cebulę, marchewkę oraz ziemniaki także należy obrać i pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa należy podsmażyć na gorącym maśle i dusić przez kilka minut. W kolejnym kroku zalewamy warzywa bulionem i miksujemy na gładką masę. Na koniec doprawiamy całość cynamonem, pieprzem oraz solą. 

Zobacz wideo Pomarańczowa shakshuka (dyniowa)

Placki z dyni piżmowej - puszysty obiad 

To szybki i zdrowy przepis dla bardzo zajętych. Sprawdź listę zakupów i prostą instrukcję, a przekonasz się, że zdrowe posiłki i brak czasu można pogodzić. Jak przygotować placki z dyni piżmowej? Szczegóły poniżej.

Lista składników: 

  • dynia piżmowa - 2 szklanki startego miąższu, 
  • płatki owsiane - 1 szklanka, 
  • strata cebula - połówka średniej sztuki, 
  • jajka - 2 sztuki, 
  • sól i pieprz   

Przygotowanie: 

Do miski średniej wielkości przełóż startą dynię, dodaj płatki owsiane, następnie sól, pieprz, jajka i wszystko razem dokładnie wymieszaj.  Placki smaż na rozgrzanym oleju lub upiecz w piekarniku. Gotowe smakują idealnie z wędzonym łososiemsosem na bazie kopru.

Dynia piżmowa pieczona - smaczna przekąska 

Szukasz alternatywy dla frytek, chipsów lub innych niezdrowych przekąsek? Dynia piżmowa pieczona nie wymaga dużej ilości czasu i długiej listy składników. Przedstawiamy banalnie prosty przepis:

Lista produktów: 

  • dynia piżmowa - 1 sztuka średniej wielkości, 
  • oliwa - 8 łyżek, 
  • czosnek - 3 ząbki, 
  • słodka papryka - pół łyżeczki, 
  • oregano - 1 łyżeczka, 
  • płatki paprykowe - pół łyżeczki
  • rozmaryn - pół łyżeczki,

Przygotowanie: 

  • Dynię należy obrać ze skóry, wyczyścić i przekroić na pół. Tak przygotowane warzywo kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy oliwą i doprawiamy pieprzem i solą. 
  • Tak przygotowaną dynię pieczemy w temperaturze 220°C przez około 20 minut. 
  • Następnie w naczyniu łączymy posiekany czosnek, resztę oliwy, przyprawy, płatki paprykowe i sól. 
  • Upieczoną dynię wyjmujemy, ale nie wyłączamy piekarnika. W momencie, gdy warzywo ostygnie, robimy płytkie nacięcia i smarujemy dynię przygotowaną wcześniej mieszanką. Następnie ponownie wkładamy dynię do piekarnika, przed wyjęciem należy sprawdzić widelcem, czy warzywo jest miękkie. 

Dynia piżmowa - kcal

Dynia piżmowa to zaledwie 44 kcal w 100 g produktu. 

Zobacz też: Przetwory z dyni - proste przepisy. Nie zawsze trzeba je pasteryzować. Zatem kiedy?

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.