Na tle innych warzyw dynia piżmowa wykazuje dużą ilość niacyny (witamina B3), co więcej witaminy B5 oraz A i E. To niepozorne warzywo jest też ważnym źródłem beta-karotenu, błonnika oraz wapnia. Zdecydowanie warto zaprosić ją do swojej kuchni. Poszukujesz wegańskich przepisów na dynię piżmową? Podpowiadamy proste i sprawdzone receptury.
Ciepła zupa w chłodny dzień to prawdziwa dawka energii. Zupa z dyni piżmowej może być miłym akcentem, który nie tylko nas rozgrzeje, ale też wleje trochę ciepła do serca. Listę produktów oraz instrukcję krok po kroku znajdziesz poniżej.
Lista składników:
Dynia piżmowa - przepis krok po kroku
Na początek należy obrać dynię, oczyścić i pokroić w kostkę. Cebulę, marchewkę oraz ziemniaki także należy obrać i pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa należy podsmażyć na gorącym maśle i dusić przez kilka minut. W kolejnym kroku zalewamy warzywa bulionem i miksujemy na gładką masę. Na koniec doprawiamy całość cynamonem, pieprzem oraz solą.
To szybki i zdrowy przepis dla bardzo zajętych. Sprawdź listę zakupów i prostą instrukcję, a przekonasz się, że zdrowe posiłki i brak czasu można pogodzić. Jak przygotować placki z dyni piżmowej? Szczegóły poniżej.
Lista składników:
Przygotowanie:
Do miski średniej wielkości przełóż startą dynię, dodaj płatki owsiane, następnie sól, pieprz, jajka i wszystko razem dokładnie wymieszaj. Placki smaż na rozgrzanym oleju lub upiecz w piekarniku. Gotowe smakują idealnie z wędzonym łososiem i sosem na bazie kopru.
Szukasz alternatywy dla frytek, chipsów lub innych niezdrowych przekąsek? Dynia piżmowa pieczona nie wymaga dużej ilości czasu i długiej listy składników. Przedstawiamy banalnie prosty przepis:
Lista produktów:
Przygotowanie:
Dynia piżmowa to zaledwie 44 kcal w 100 g produktu.
Zobacz też: Przetwory z dyni - proste przepisy. Nie zawsze trzeba je pasteryzować. Zatem kiedy?