Jak zrobić przecier z pomidorów? Ostatnio dodałam aromatyczne zioło, wyszedł mi lepszy niż kiedykolwiek

Jak zrobić przecier z pomidorów? Przepis jest prosty i co roku robiłam go tak samo, ale ostatnio postanowiłam dodać do gotujących się pomidorów moje ulubione zioło i mogę powiedzieć tylko tyle: pomidory i lubczyk to od teraz moje ulubione połączenie smakowe.
Zobacz wideo

Ostatnio postanowiłam wykorzystać dary mojego ogrodu i zrobiłam najlepszy przecier pomidorowy, jaki do tej pory jadłam. Oprócz czosnku, soli i szczypty bazylii dodałam także kilka łodyg lubczyku. Już nie mogę się doczekać, aż wypróbuję mój przecier w zupie pomidorowej lub sosie do spaghetti. Jak go zrobić? Oto mój przepis.

Jak zrobić przecier pomidorowy? 

Składniki:

  • ok. 4 kg pomidorów (ja pomieszałam koktajlowe i rzymskie, ale spokojnie możecie użyć jednej odmiany)
  • 1 główka czosnku
  • 3-4 gałązki lubczyku
  • sól, pieprz, szczypta suszonej bazylii

Przecier pomidorowy - sposób wykonania

  1. Pomidory umyj i oderwij szypułki. Następnie pokrój pomidory na mniejsze kawałki i podziel na partie.
  2. Przygotuj duży garnek, najlepiej z grubym dnem. Wrzuć pierwszą partię pomidorów i przesmaż je, aż uwolnią sok, a skórka się zmarszczy. W ten sposób przygotuj wszystkie pomidory.
  3. Kiedy pomidory puszczą cały sok i się zagotują, dokładnie je rozgnieć za pomocą praski do ziemniaków. Zmniejsz ogień i dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz zgnieciony w dłoniach lubczyk. Dopraw także do smaku solą i pieprzem.
  4. Rozgniecione pomidory gotuj na wolnym ogniu, aż będą zupełnie miękkie, a nadmiar płynu wyparuje, dzięki czemu uzyskasz gęsty sos.
  5. Przygotuj przecierak lub gęste sito. Połóż sito na misce lub garnku i nakładaj chochlami przecier. Za pomocą tłuczka energicznie przecieraj pomidory, by nadmiar skórek i pestek pozostał na sicie.
  6. Kiedy przetrzesz już całość, przelej pomidory do garnka i na wolnym ogniu gotuj, aż uzyskasz konsystencję, która ci odpowiada. 
  7. Przygotuj wyparzone słoiki i przelej do nich przetarte pomidory. Szczelnie zakręć i odwróć słoiki denkami do góry. Następnie przykryj je szczelnie kocem i pozostaw, by ostygły. 

Tak przygotowany przecier smakuje wybornie prosto ze słoika i z pewnością każde danie z tym dodatkiem będzie hitem. Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu a przecier, polecam zainspirować się właśnie tym. Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.