Kto nie lubi otworzyć letniego przetworu do obiadu? Chyba każdy w ten sposób wprowadza trochę lata do jesiennych dni. Aby jak najszybciej móc cieszyć się przetworami należy już zacząć je robić. Sezon na warzywa w pełni, dlatego trzeba to wykorzystać. Przepis na cukinię z papryką jest banalnie prosty, a dodatek jednego słodkiego składnika może podkręcić smak warzyw.
Cukinia marynowana z papryką - przepis
Składniki
- 2 kg cukinii,
- 2 cebule,
- 3 marchewki,
- 0,5 kg papryki.
Składniki na zalewę
- 1,5 l wody,
- 1,5 szklanki octu,
- 1 szklanka cukru,
- 2 łyżki miodu,
- ½ łyżki soli.
Dodatki do każdego słoika
- 1 ząbek czosnku,
- ½ łyżeczki gorczycy,
- 3 ziarenka ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe.
Sposób przygotowania
- Cukinię umyj, ale nie obieraj. Pokrój w talarki lub w paski. Cebulę pokrój w piórka.
- Marchew umyj i obierz, również pokrój. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i podziel na mniejsze kawałki.
- Do umytych i wyparzonych słoików poukładaj wcześniej pokrojone warzywa. Dodaj do każdego z nich podane przez nas dodatki.
- Przygotuj zalewę. Do garnka wlej wodę i ocet, dodaj sól, cukier, miód i zagotuj.
- Gotową zalewę wlej do słoików. Mocno zakręć i pasteryzuj przez około 10 minut.
- Po tym czasie wyjmij, odwróć do góry dnem, ułóż na rozłożonym ręczniku i przykryj.
- Przechowuj w chłodnym miejscu.
Inny smak przetworów
Miód to nie jedyny składnik, który podbije i podkreśli smak warzyw. Aby urozmaicić swoje przetwory, możesz do zalewy dodać ostrą papryczkę, curry, kurkumę, a także ketchup. Ciekawym dodatkiem jest również musztarda, która nie tylko nadaje ciekawy kolor, ale również i smak.