Cukinia z papryką do słoików. Dodaj do zalewy ten składnik, a całkowicie odmienisz smak przetworów

Zimą najbardziej brakuje letnich warzyw, które zawsze były świeże. Dlatego najlepszym sposobem na powrót do ulubionych smaków jest zamknięcie ich w słoiku. Warzywne dary lata tylko zachęcają do robienia przetworów. Zrób więc cukinię marynowaną z papryką.

Kto nie lubi otworzyć letniego przetworu do obiadu? Chyba każdy w ten sposób wprowadza trochę lata do jesiennych dni. Aby jak najszybciej móc cieszyć się przetworami należy już zacząć je robić. Sezon na warzywa w pełni, dlatego trzeba to wykorzystać. Przepis na cukinię z papryką jest banalnie prosty, a dodatek jednego słodkiego składnika może podkręcić smak warzyw.

Cukinia marynowana z papryką - przepis

Składniki

  • 2 kg cukinii,
  • 2 cebule,
  • 3 marchewki,
  • 0,5 kg papryki.

Składniki na zalewę

  • 1,5 l wody,
  • 1,5 szklanki octu,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżki miodu,
  • ½ łyżki soli.

Dodatki do każdego słoika

  • 1 ząbek czosnku,
  • ½ łyżeczki gorczycy,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe.

Sposób przygotowania

  1. Cukinię umyj, ale nie obieraj. Pokrój w talarki lub w paski. Cebulę pokrój w piórka.
  2. Marchew umyj i obierz, również pokrój. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i podziel na mniejsze kawałki.
  3. Do umytych i wyparzonych słoików poukładaj wcześniej pokrojone warzywa. Dodaj do każdego z nich podane przez nas dodatki.
  4. Przygotuj zalewę. Do garnka wlej wodę i ocet, dodaj sól, cukier, miód i zagotuj.
  5. Gotową zalewę wlej do słoików. Mocno zakręć i pasteryzuj przez około 10 minut.
  6. Po tym czasie wyjmij, odwróć do góry dnem, ułóż na rozłożonym ręczniku i przykryj.
  7. Przechowuj w chłodnym miejscu.

Inny smak przetworów

Miód to nie jedyny składnik, który podbije i podkreśli smak warzyw. Aby urozmaicić swoje przetwory, możesz do zalewy dodać ostrą papryczkę, curry, kurkumę, a także ketchup. Ciekawym dodatkiem jest również musztarda, która nie tylko nadaje ciekawy kolor, ale również i smak.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.