Jedne źródła mówią, że nazwa sałatki wzięła się od siedmiu warstw, z których się składa. Inne, że pochodzi od liczby składników, których należy użyć do jej wykonania, choć, w przypadku przepisu Ewy Wachowicz, produktów na liście jest osiem. Jednak to nie o nazwę się tu rozchodzi, a o wygląd i smak przede wszystkim. Sałatka siódemka efektownie się prezentuje, dzięki czemu świetnie sprawdzi się między innymi podczas rodzinnych spotkań czy imprez z przyjaciółmi. W przepisie Ewy Wachowicz zwieńczeniem sałatki jest podsmażony boczek, ale w innych można znaleźć też plasterki salami. Nic nie stoi również na przeszkodzie, aby zrobić wersję wegetariańską i całkowicie zrezygnować z mięsnych dodatków. To już zależy od was, tymczasem jako inspirację podrzucamy wam recepturę pani Ewy.
Przepis pochodzi z oficjalnej strony Ewy Wachowicz. Pojawił się również w programie "Ewa gotuje" w odcinku nr 157.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Sałatka siódemka to sałatka warstwowa, więc poszczególne składniki układamy po kolei. Na dnie naczynia najpierw układamy porwane liście sałaty. Następnie pokrojony seler naciowy oraz posiekany szczypiorek. Kolejną warstwą jest porządnie wymieszany z cukrem majonez. Taką mieszankę przykrywamy wcześniej rozmrożonym i odsączonym groszkiem. Żółty ser ścieramy i posypujemy nim warstwę z groszkiem.
Zwieńczeniem sałatki siódemki Ewy Wachowicz są plasterki boczku podsmażonego na patelni. Można też jednak sięgnąć po inne mięsne dodatki lub zastąpić je ulubionym warzywem.
Sałatka siódemka świetnie sprawdzi się jako imprezowa przekąska. W wersji wegetariańskiej może być też dobrym dodatkiem do mięsnego obiadu.