Mielone pochłaniają zbyt dużo tłuszczu podczas smażenia? Dodaj ten składnik, a problem zniknie

Co zrobić, żeby mielone nie piły tłuszczu podczas smażenia? Głowi się nad tym wiele osób, które mają już dość tłustych kotletów na obiad. Okazuje się, że można temu zaradzić w prosty sposób. Jak to zrobić? Podpowiadamy.

Kotlety mielone to jedna z ulubionych propozycji obiadowych Polaków. Na polskich stołach mielony zajmuje zaszczytne drugie miejsce, tuż po kotlecie schabowym. Jednak przygotowanie idealnych kotletów mielonych wielu osobom spędza sen z powiek. Co zrobić, żeby mielone nie piły tłuszczu podczas smażenia? Wypróbuj ten sposób.

Zobacz wideo Kotlety mielone w cieście francuskim [HAPS KIDS]

Co zrobić, żeby mielone nie piły tłuszczu podczas smażenia? Ziemniak kluczem do sukcesu

Kotlety mielone różnią się smakiem w zależności od domu, w którym są przygotowywane. Każdy z nas ma swoje ulubione przyprawy i sposób przygotowania. Jednak niezależnie od tego, wielu osobom spędza z powiek proces smażenia. Często pojawiającym się problemem jest picie przez kotlety mielone sporej ilości tłuszczu podczas smażenia. Jak temu zaradzić?

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Kotlety mielone z niespodzianką w środkuKotlety mielone - przepis. Będą pyszne, dzięki niespodziance w środku

Okazuje się, że piciu tłuszczu przez kotlety mielone podczas smażenia, można zaradzić w niezwykle prosty sposób. Wystarczy jeden ziemniak! Trzeba go obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach. Dzięki temu dodatkowi kotlety nie będą już pochłaniać tyle tłuszczu, a jednocześnie będą wilgotne i soczyste.

Kotlety mielone bez tłuszczu? Wybierz piekarnik zamiast patelni

Jeśli jednak chcemy, by mielone były jeszcze mniej tłuste, zamiast smażenia na patelni możemy wybrać pieczenie w piekarniku. Oto przepis na kotlety mielone z piekarnika.

Składniki:

  • 0,5 kg  mięsa mielonego,
  • cukinia,
  • jajko,
  • cebula,
  • kajzerka namoczona w bulionie lub wodzie,
  • bułka tarta,
  • sól, pieprz, słodka papryka.

Kotlety mielone w nowej odsłonieMielone z młodą kapustą. Ich smak zapamiętasz na długo

Sposób przygotowania:

  1. Kajzerkę namocz w bulionie. Następnie odciśnij i zmiel.
  2. Cebulę posiekaj i podsmaż na odrobinie masła. Kiedy się zeszkli, odłóż na bok.
  3. Cukinię dokładnie umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Lekko ją osól i odłóż na 10 minut. Po tym czasie odciśnij ją z nadmiaru wody.
  4. Do miski przełóż mięso. Wbij jajko, dodaj rozdrobnioną bułkę cebulę oraz cukinię. Dopraw i wymieszaj.
  5. Uformuj kotlety, a następnie obtocz je w bułce tartej.
  6. Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Połóż na niej kotlety i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25 minut.
Więcej o: