Szkodliwy dla zdrowia utwardzony olej palmowy znajdziemy w wielu produktach spożywczych, nawet tam, gdzie się go zupełnie nie spodziewamy. Przykłady? Mleko dla niemowląt, batoniki zbożowe lub w mrożone warzywa. Czy negatywny wpływ na zdrowie to jedyna wada tego oleju? Niestety nie, równie nieetyczne jest jego pozyskiwanie. Związane jest bowiem z niszczeniem środowiska i wycinaniem lasów deszczowych. Produkcja oleju palmowego łączy się także z przemocą wobec dzikich zwierząt zamieszkujących te tereny i łamaniem podstawowych praw człowieka.
Więcej artykułów o szkodliwych produktach znajdziesz na stronie Gazeta.pl
Warto podkreślić, że mówią oni o surowym oleju palmowym, gdyż ten faktycznie zawiera antyoksydanty. Nie wspominają jednak, że w produktach spożywczych znajduje się olej utwardzony, który zawiera wiele szkodliwych dla zdrowia związków. Jednym z nich są glicydowe estry kwasów tłuszczowych, czyli zanieczyszczenia żywności występujące na najwyższych poziomach rafinowanych olejów. Odpowiedzialne są za izomery trans kwasów tłuszczowych, które:
Pochodne glicerolu są również odpowiedzialne za rakotwórcze działanie oleju palmowego.
Składnik ten znajduje się w wielu produktach spożywczych, na przykład czekoladzie, pieczywie, kremach do smarowania, lodach i zupkach chińskich. Jeżeli chcemy zadbać o zdrowie i środowisko, powinniśmy czytać etykiety.