Jak zrobić lody w domu? Kilka przepisów na obłędny deser, który zawróci w głowie fanom słodkości

Jak zrobić lody w domu? To zadanie wcale nie jest trudne zadanie, a przepisów jest mnóstwo. Możemy wybrać takie, które nas najbardziej interesują. Macie ochotę na lody oreo? A może te o smaku kinderków? Poniżej znajdziecie przepisy na te uwielbiane słodkości.

Pewnie wielu z nas zastanawiało się nad tym, jak zrobić domowe lody. Taki orzeźwiający i słodki deser to idealny dodatek do kawy lub herbaty. Świetnie skomponuje się z niektórymi syropami, na przykład karmelowym, adwokatowym, czekoladowym lub ciasteczkowym. Prezentujemy trzy przepisy na domowe lody. Te nieziemskie słodycze sprawią, że zakochacie się już po pierwszym kęsie.

Zobacz wideo Kilka przepisów na lody, które zrobisz w domu

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Nalewka z aronii (zdjęcie ilustracyjne)Nalewka z aronii przepis z zeszytu babci

Jak zrobić domowe lody? Te smakują jak Kinderki

Składniki:

  • pół szklanki mleka 3,2 proc.,
  • 300 ml śmietany 30 proc.,
  • 16 czekoladek typu Kinder.

Przygotowanie:

  1. Podgrzej mleko i czekoladki w rondelku. Wystudź.
  2. Ubij śmietanę na sztywno i dodaj do niej czekoladową miksturę.
  3. Przełóż masę do pojemnika. Wstaw na całą noc do zamrażarki. Na początku kilka razy lody przemieszaj.

Jak zrobić domowe lody? Te przypominają uwielbiane kakaowe ciastka

Składniki:

  • 400 ml schłodzonego mleka skondensowanego,
  • 600 ml śmietany 36 proc.,
  • łyżka ekstraktu z wanilii,
  • 300 g ciasteczek typu Oreo.

Wykonanie:

  1. Ubij śmietanę kremówkę, mleko i wanilię na gęsty krem. 
  2. Dodaj pokruszone ciasteczka i wymieszaj wszystkie składniki.
  3. Włóż do pojemnika, a na wierzchu poukładaj ciastka Oreo.
  4. Wstaw do zamrażarki na cztery godziny.

Jak zrobić domowe lody? Sorbet arbuzowy dla ochłody

Składniki:

  • arbuz,
  • 125 ml wody,
  • 40 g cukru (lub ksylitolu),
  • sok z cytryny.

Wykonanie:

  1. Cukier lub ksylitol zalej wodą. Gotuj na małym ogniu. Kiedy syrop cukrowy zacznie coraz bardziej gęsty odstaw go do wystygnięcia.
  2. Usuń pestki z arbuza, miąższ pokrój i zblenduj. Dodaj sok z cytryny i syrop cukrowy. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  3. Przełóż wszystko do pojemnika, a następnie wstaw do zamrażarki na 6-8 godzin. Przez pierwsze trzy godziny kilka razy zmiksuj.

Powidła śliwkowePowidła śliwkowe bez mieszania. Ten sposób pomoże uniknąć przypaleń

Więcej o: