Zobacz wideo Żeberka - HAPS of cards. Walka o stołek!
Żeberka to wyjątkowo pyszne mięso, jednak aby naprawdę oddać jego walory smakowe, należy kupić produkt najwyższej jakości. I choć średnia cena za kg żeberek z kością wynosi około 30 złotych, to warto jednak raz na jakiś czas wybrać tego typu mięso. Kiedy raz spróbujemy, będziemy chętnie powracać do tego smaku.
Żeberka z grilla, sposób na niebanalny obiad z przyjaciółmi
Myśląc o żeberkach, wielu z nas wyobraża sobie spore kości, niewielką ilość mięsa a do tego wszystkiego sos i ziemniaki. Jednak wcale to danie nie musi tak wyglądać. W sklepach możemy kupić naprawdę dobrej jakości wieprzowinę i przyrządzić ją inaczej niż zwykle. Jeśli lubimy potrawy nowoczesne, lekkie lub ketogeniczne to nasz przepis na żeberka z grilla sprawdzi się idealnie.
Składniki:
- kg żeberek wieprzowych z kością lub bez,
- 6 ząbków czosnku,
- pieprz cayenne,
- 3 łyżki octu jabłkowego,
- 3 łyżki miodu,
- 3 łyżki sosu sojowego ciemnego,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- oregano,
- bazylia,
- słodka wędzona papryka,
- sól,
- czarny pieprz świeżo mielony.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Sposób przygotowania żeberek z grilla
- Mięso delikatnie płuczemy pod bieżącą chłodną wodą. Kroimy na mniejsze części.
- Do wysokiego garnka wlewamy wodę i wrzucamy żeberka, solimy. Gotujemy przez około 20 minut, aż mięso lekko zmięknie.
- Po ugotowaniu żeberka wyciągamy z wody i osuszamy. Przygotowujemy marynatę, w której będą leżały całą noc.
- Do wysokiego naczynia wlewamy oliwę z oliwek, ocet jabłkowy, miód i sos sojowy. Dodajemy przyprawy, czosnek siekamy drobno, bądź przeciskamy przez praskę.
- Tak przygotowaną marynatą nacieramy dokładnie mięso i odstawiamy do miski. Zakrywamy je szczelnie folią spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc.
- Następnego dnia układamy żeberka na rozgrzanym grillu i opiekamy z obu stron.
Jeśli lubimy smak barbecue, możemy wykonać glazurę, którą nałożymy na mięso tuż przed zakończeniem pieczenia. W tym celu ściągamy żeberka z grilla, smarujemy sosem BBQ i kładziemy na ruszt na około 5 minut. Wieprzowinę podajemy z lekką sałatką bez dodatku ziemniaków, ryżu czy innych węglowodanów.