Żeberka z grilla - przepis na soczyste mięso w aromatycznej marynacie. Klasyka amerykańskiej kuchni

Choć myśląc o grilowaniu, najczęściej do głowy przychodzi nam zwyczajna kiełbaska lub karczek, warto jednak przełamać ten schemat i przygotować żeberka z rusztu. Soczyste i miękkie mięso w aromatycznej marynacie przyciągnie każdego łasucha.
Zobacz wideo Żeberka - HAPS of cards. Walka o stołek!

Żeberka to wyjątkowo pyszne mięso, jednak aby naprawdę oddać jego walory smakowe, należy kupić produkt najwyższej jakości. I choć średnia cena za kg żeberek z kością wynosi około 30 złotych, to warto jednak raz na jakiś czas wybrać tego typu mięso. Kiedy raz spróbujemy, będziemy chętnie powracać do tego smaku.

Co zrobić z fileta z indyka na obiad? Podajemy dwie propozycje na szybki obiadCo zrobić z fileta z indyka na obiad? Przepis na mięsne danie z fasolką

Żeberka z grilla, sposób na niebanalny obiad z przyjaciółmi

Myśląc o żeberkach, wielu z nas wyobraża sobie spore kości, niewielką ilość mięsa a do tego wszystkiego sos i ziemniaki. Jednak wcale to danie nie musi tak wyglądać. W sklepach możemy kupić naprawdę dobrej jakości wieprzowinę i przyrządzić ją inaczej niż zwykle. Jeśli lubimy potrawy nowoczesne, lekkie lub ketogeniczne to nasz przepis na żeberka z grilla sprawdzi się idealnie. 

Składniki:

  • kg żeberek wieprzowych z kością lub bez,
  • 6 ząbków czosnku,
  • pieprz cayenne,
  • 3 łyżki octu jabłkowego,
  • 3 łyżki miodu,
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • oregano,
  • bazylia,
  • słodka wędzona papryka,
  • sól,
  • czarny pieprz świeżo mielony.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Jak zrobić kotlet schabowy. Ten prosty trik sprawi, że będzie idealnyJak zrobić kotlety schabowe. Prosty trik gwarancją soczystego mięsa

Sposób przygotowania żeberek z grilla

  1. Mięso delikatnie płuczemy pod bieżącą chłodną wodą. Kroimy na mniejsze części.
  2. Do wysokiego garnka wlewamy wodę i wrzucamy żeberka, solimy. Gotujemy przez około 20 minut, aż mięso lekko zmięknie.
  3. Po ugotowaniu żeberka wyciągamy z wody i osuszamy. Przygotowujemy marynatę, w której będą leżały całą noc.
  4. Do wysokiego naczynia wlewamy oliwę z oliwek, ocet jabłkowy, miód i sos sojowy. Dodajemy przyprawy, czosnek siekamy drobno, bądź przeciskamy przez praskę.
  5. Tak przygotowaną marynatą nacieramy dokładnie mięso i odstawiamy do miski. Zakrywamy je szczelnie folią spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc. 
  6. Następnego dnia układamy żeberka na rozgrzanym grillu i opiekamy z obu stron.

Jeśli lubimy smak barbecue, możemy wykonać glazurę, którą nałożymy na mięso tuż przed zakończeniem pieczenia. W tym celu ściągamy żeberka z grilla, smarujemy sosem BBQ i kładziemy na ruszt na około 5 minut. Wieprzowinę podajemy z lekką sałatką bez dodatku ziemniaków, ryżu czy innych węglowodanów. 

Więcej o: