Żeberka z grilla - przepis na soczyste mięso w aromatycznej marynacie. Klasyka amerykańskiej kuchni

Choć myśląc o grilowaniu, najczęściej do głowy przychodzi nam zwyczajna kiełbaska lub karczek, warto jednak przełamać ten schemat i przygotować żeberka z rusztu. Soczyste i miękkie mięso w aromatycznej marynacie przyciągnie każdego łasucha.
Zobacz wideo Żeberka - HAPS of cards. Walka o stołek!

Żeberka to wyjątkowo pyszne mięso, jednak aby naprawdę oddać jego walory smakowe, należy kupić produkt najwyższej jakości. I choć średnia cena za kg żeberek z kością wynosi około 30 złotych, to warto jednak raz na jakiś czas wybrać tego typu mięso. Kiedy raz spróbujemy, będziemy chętnie powracać do tego smaku.

Żeberka z grilla, sposób na niebanalny obiad z przyjaciółmi

Myśląc o żeberkach, wielu z nas wyobraża sobie spore kości, niewielką ilość mięsa a do tego wszystkiego sos i ziemniaki. Jednak wcale to danie nie musi tak wyglądać. W sklepach możemy kupić naprawdę dobrej jakości wieprzowinę i przyrządzić ją inaczej niż zwykle. Jeśli lubimy potrawy nowoczesne, lekkie lub ketogeniczne to nasz przepis na żeberka z grilla sprawdzi się idealnie. 

Składniki:

  • kg żeberek wieprzowych z kością lub bez,
  • 6 ząbków czosnku,
  • pieprz cayenne,
  • 3 łyżki octu jabłkowego,
  • 3 łyżki miodu,
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • oregano,
  • bazylia,
  • słodka wędzona papryka,
  • sól,
  • czarny pieprz świeżo mielony.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Sposób przygotowania żeberek z grilla

  1. Mięso delikatnie płuczemy pod bieżącą chłodną wodą. Kroimy na mniejsze części.
  2. Do wysokiego garnka wlewamy wodę i wrzucamy żeberka, solimy. Gotujemy przez około 20 minut, aż mięso lekko zmięknie.
  3. Po ugotowaniu żeberka wyciągamy z wody i osuszamy. Przygotowujemy marynatę, w której będą leżały całą noc.
  4. Do wysokiego naczynia wlewamy oliwę z oliwek, ocet jabłkowy, miód i sos sojowy. Dodajemy przyprawy, czosnek siekamy drobno, bądź przeciskamy przez praskę.
  5. Tak przygotowaną marynatą nacieramy dokładnie mięso i odstawiamy do miski. Zakrywamy je szczelnie folią spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc. 
  6. Następnego dnia układamy żeberka na rozgrzanym grillu i opiekamy z obu stron.

Jeśli lubimy smak barbecue, możemy wykonać glazurę, którą nałożymy na mięso tuż przed zakończeniem pieczenia. W tym celu ściągamy żeberka z grilla, smarujemy sosem BBQ i kładziemy na ruszt na około 5 minut. Wieprzowinę podajemy z lekką sałatką bez dodatku ziemniaków, ryżu czy innych węglowodanów. 

Więcej o: