Flaczki bez mięsa. Ten dodatek nie jest oczywisty i nie są to grzyby

Znane wszystkim flaczki to przysmak nie jednej osoby. Najczęściej serwowane w wersji mięsnej, jednak dla osób, które go nie jedzą, również jest dostępny. Wystarczy mięso zamienić na jeden składnik, o którym możesz nawet nie pomyśleć.

Najpopularniejszą wersją wegetariańską tej zupy jest zamienienie mięsa na grzyby, najczęściej na boczniaki, które smakiem przypominają mięso. Nie tylko ten rodzaj grzybów nadaje się do tego dania. Użyć możesz również opieniek lub siedzunia sosnowego. Jednak nie tylko one mogą sprawić, że zupa będzie przypominać kultowe mięsne danie. Aby zamienić flaki na wersję wege, wystarczy wykorzystać do tego wcześniej zrobione naleśniki. Ciasto naleśnikowe ma za zadanie imitować flaczki. Do takiego dania, możesz również dodać kotlety sojowe. Wystarczy jak odrobinę wcześniej, wymoczysz je w wodzie doprawionej sosem sojowym, pokroisz i wrzucisz do zupy.

Wege flaczki - przepis

Składniki

  • marchewka,
  • korzeń pietruszki,
  • kawałek selera,
  • biała część pora
  • cebula,
  • 1,5 l wody,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • 1,5 łyżeczki papryki słodkiej,
  • 1 łyżeczka papryki ostrej,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz,
  • 3 naleśniki.

Sposób przygotowania

  1. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Poszatkuj por, a następnie na patelni rozgrzej olej i umieść na nim warzywa. Całość podsmaż przez około 4 minuty na małym ogniu.
  2. Seler, pietruszkę i marchew zetrzyj na grubych oczkach. Dorzuć na patelnię i smaż przez około 5 minut.
  3. W garnku ugotuj wodę i wrzuć do niej wcześniej podsmażone warzywa. Dopraw i dodaj koncentrat pomidorowy. Gotuj do momentu, aż warzywa staną się miękkie.
  4. Naleśniki pokrój w cieniutkie i drobne plastry, dodaj do wywaru warzywnego i gotuj przez około 5-10 minut.
  5. Na końcu dopraw majerankiem i solą.
Więcej o:
Copyright © Agora SA