Bezcukrowe, klasyczne powidła śliwkowe - przepis Magdy Gessler na słodki dodatek do wypieków

Klasyczne, zrobione bez dodatku cukru powidła śliwkowe z przepisu Magdy Gessler, są pysznym i całkiem zdrowym dodatkiem do każdego wypieku. Na pewno posmakują fanom słodkich przekąsek. Przekonajcie się sami.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Powidła śliwkowe - obowiązek na koniec lata

Jeśli przygotowujesz przetwory na zimę, to nie może wśród nich zabraknąć słodkich smakołyków - dżemów, konfitur i powideł. Te ostatnie można zresztą zrobić w bardzo prosty, choć nieco czasochłonny sposób. Wypróbujcie przepis na powidła śliwkowe z przepisu Magdy Gessler. Oryginalną recepturę restauratorki możecie znaleźć na stronie Smaki Życia

Bezcukrowe powidła śliwkowe - przepis składa się z tylko dwóch rzeczy

Klasyczne powidła robi się w zasadzie bez żadnych dodatków smakowych. Do przygotowania śliwkowego smakołyku potrzebne są tak naprawdę tylko dwie rzeczy:

  • śliwki węgierki - bardzo dojrzałe (czyli bardzo miękkie i marszczące się przy ogonkach), musi być ich dużo - z kilograma owoców można uzyskać około 200 gramów powideł,
  • rondel - Magda Gessler zaleca użycie szerokiego i miedzianego, ale zwykły też będzie w porządku. 

Klasyczne powidła śliwkowe - przepis wymaga dużej cierpliwości i jest czasochłonny

Własnoręczne przyrządzenie bezcukrowych powideł wymaga dużej ilości czasu oraz równie dużo cierpliwości, ale efekt jest tego wart. Zobacz, co trzeba zrobić:

  1. Śliwki dobrze umyj oraz usuń ogonki i pestki;
  2. Umieść owoce w rondlu (najlepiej miedzianym) i mieszając drewnianą łyżką smaż około dwóch godzin;
  3. Odstaw rondelek ze śliwkami do następnego dnia;
  4. Powtórnie zagotuj i smaż owoce w rondlu przez dwie godziny. Na koniec znów odstaw;
  5. Powtarzaj procedurę przez co najmniej trzy następne dni;
  6. Powidła śliwkowe będą gotowe, gdy masa będzie spadać płatami z łyżki (drewnianej);
  7. Przełóż masę owocową do słoików i pasteryzuj przez około kwadrans w kąpieli wodnej bądź na sucho w piekarniku.

Smacznego! 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.