Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zobacz wideo
Powidła śliwkowe - obowiązek na koniec lata
Jeśli przygotowujesz przetwory na zimę, to nie może wśród nich zabraknąć słodkich smakołyków - dżemów, konfitur i powideł. Te ostatnie można zresztą zrobić w bardzo prosty, choć nieco czasochłonny sposób. Wypróbujcie przepis na powidła śliwkowe z przepisu Magdy Gessler. Oryginalną recepturę restauratorki możecie znaleźć na stronie Smaki Życia.
Bezcukrowe powidła śliwkowe - przepis składa się z tylko dwóch rzeczy
Klasyczne powidła robi się w zasadzie bez żadnych dodatków smakowych. Do przygotowania śliwkowego smakołyku potrzebne są tak naprawdę tylko dwie rzeczy:
- śliwki węgierki - bardzo dojrzałe (czyli bardzo miękkie i marszczące się przy ogonkach), musi być ich dużo - z kilograma owoców można uzyskać około 200 gramów powideł,
- rondel - Magda Gessler zaleca użycie szerokiego i miedzianego, ale zwykły też będzie w porządku.
Klasyczne powidła śliwkowe - przepis wymaga dużej cierpliwości i jest czasochłonny
Własnoręczne przyrządzenie bezcukrowych powideł wymaga dużej ilości czasu oraz równie dużo cierpliwości, ale efekt jest tego wart. Zobacz, co trzeba zrobić:
- Śliwki dobrze umyj oraz usuń ogonki i pestki;
- Umieść owoce w rondlu (najlepiej miedzianym) i mieszając drewnianą łyżką smaż około dwóch godzin;
- Odstaw rondelek ze śliwkami do następnego dnia;
- Powtórnie zagotuj i smaż owoce w rondlu przez dwie godziny. Na koniec znów odstaw;
- Powtarzaj procedurę przez co najmniej trzy następne dni;
- Powidła śliwkowe będą gotowe, gdy masa będzie spadać płatami z łyżki (drewnianej);
- Przełóż masę owocową do słoików i pasteryzuj przez około kwadrans w kąpieli wodnej bądź na sucho w piekarniku.
Smacznego!