Przepis na gofry jak z budki nad morzem. Sekret tkwi w ubijaniu "aż ręka zaboli"

Przepis na gofry zna chyba każdy miłośnik domowych słodkości, ale żeby smakowały tak wspaniale, jak w nadmorskiej cukierni, trzeba się trochę nad nimi pochylić. Idealne gofry są lekko chrupiące i megapuszyste w środku. Dokładnie takie będą, jeśli porządnie ubijesz białka, ale to nie jedyny sekret.
Zobacz wideo

Gofry smakują wyjątkowo o każdej porze dnia i nocy i niektórzy uważają, że te słodkie krateczki z puszystego ciasta mają magiczne właściwości - poprawiają humor, łagodzą spory, a nawet leczą złamane serce. Jedno jest pewne - najlepsze gofry są lekko chrupiące, a w środku puszyste i delikatne. Oczywiście gofry z budki są pyszne, ale dzisiejszy, domowy przepis pozwoli ci cieszyć się tym smakiem kiedy tylko zapragniesz. Zatem podwiń rękawy i do dzieła!

Olej palmowy jest szkodliwy dla zdrowiaTen olej cieszy się ogromną popularnością, ale jest szkodliwy dla zdrowia

Przepis na gofry

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej niskiego typu
  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody gazowanej
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 większe jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Gofry - sposób wykonania:

  1. Przygotuj dwie miski. Oddziel białka od żółtek - żółtka do jednej, białka do drugiej. Do miski z żółtkami dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia. Dodaj mleko oraz wodę i zmiksuj na gładką masę. Stopniowo wlewaj olej, cały czas miksując. Miskę z ciastem na gofry odłóż na kilka minut, by gluten zawarty w mące spęczniał.
  2. Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier puder i cukier waniliowy oraz sól. Żeby uzyskać odpowiednią strukturę, musisz uzbroić się w cierpliowść - to może zająć do kilkunastu minut.
  3. Ubite białka stopniowo przekładaj do ciasta na gofry i bardzo delikatnie mieszaj szpatułką. Uważaj przy tym, by nie uszkodzić struktury ubitej piany.
  4. Gofrownicę lekko nasmaruj olejem i porządnie rozgrzej. Chochelką nakładaj porcje ciasta i smaż, aż będą złote i chrupiące.
  5. Usmażone gofry przełóż na kratkę do studzenia, by wilgoć z nich odparowała. Dzięki temu będą dłużej chrupiące.

Placuszki twarogowePlacuszki twarogowe - przepis idealny na śniadanie i do lunch boxa. Będą megapuszyste i to bez proszku

Tak przygotowane gofry smakują bosko z owocami i bitą śmietaną lub kremem czekoladowym.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: