Gofry smakują wyjątkowo o każdej porze dnia i nocy i niektórzy uważają, że te słodkie krateczki z puszystego ciasta mają magiczne właściwości - poprawiają humor, łagodzą spory, a nawet leczą złamane serce. Jedno jest pewne - najlepsze gofry są lekko chrupiące, a w środku puszyste i delikatne. Oczywiście gofry z budki są pyszne, ale dzisiejszy, domowy przepis pozwoli ci cieszyć się tym smakiem kiedy tylko zapragniesz. Zatem podwiń rękawy i do dzieła!
Przepis na gofry
Składniki:
- 300 g mąki pszennej niskiego typu
- 250 ml mleka
- 250 ml wody gazowanej
- 100 ml oleju roślinnego
- 1 łyżka cukru pudru
- szczypta soli
- 2 większe jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Gofry - sposób wykonania:
- Przygotuj dwie miski. Oddziel białka od żółtek - żółtka do jednej, białka do drugiej. Do miski z żółtkami dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia. Dodaj mleko oraz wodę i zmiksuj na gładką masę. Stopniowo wlewaj olej, cały czas miksując. Miskę z ciastem na gofry odłóż na kilka minut, by gluten zawarty w mące spęczniał.
- Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier puder i cukier waniliowy oraz sól. Żeby uzyskać odpowiednią strukturę, musisz uzbroić się w cierpliowść - to może zająć do kilkunastu minut.
- Ubite białka stopniowo przekładaj do ciasta na gofry i bardzo delikatnie mieszaj szpatułką. Uważaj przy tym, by nie uszkodzić struktury ubitej piany.
- Gofrownicę lekko nasmaruj olejem i porządnie rozgrzej. Chochelką nakładaj porcje ciasta i smaż, aż będą złote i chrupiące.
- Usmażone gofry przełóż na kratkę do studzenia, by wilgoć z nich odparowała. Dzięki temu będą dłużej chrupiące.
Tak przygotowane gofry smakują bosko z owocami i bitą śmietaną lub kremem czekoladowym.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.