Grzyby wykorzystywane są w różny sposób. Marynowanie, użycie w sosach, suszenie, wszystkie te sposoby są popularne, ale można ich również użyć w przygotowywaniu dań. Robert Makłowicz w programie „Podróże kulinarne Roberta Makłowicza" w odcinku „Krynicki smak" zaprezentował przepis na pierogi z grzybami i kaszą gryczaną.
Pierogi Roberta Makłowicza - przepis
Składniki na ciasto
- 350 g mąki,
- ½ szklanki ciepłej wody,
- 1 jajko,
- łyżeczka oleju,
- sól.
Składniki na farsz
- ½ kg ugotowanej kaszy gryczanej,
- 30 g suszonych grzybów,
- pół cebuli,
- 1 jajko,
- łyżeczka masła,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania ciasta
- Mąkę umieść na stolnicy i zrób w niej dołek, do którego dodasz całą resztę składników.
- Wszystko z sobą wymieszaj i ugnieć na gładkie ciasto. Obtocz w mące i pozostaw w misce.
Sposób przygotowania farszu
- Grzyby ugotuj w wodzie i zmiel. Nie wylewaj wody, w której się gotowały, ugotuj w niej również kaszę. Gdy kasza gryczana się ugotuje, także ją zmiel.
- Do miski z kaszą dodaj jajko oraz grzyby.
- Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na maśle. Gdy osiągnie złoty kolor, dodaj ją do reszty składników.
- Dopraw solą i pieprzem, a następnie wymieszaj.
Łączenie składników
- Ciasto wyjmij z miski i podziel na kilka części. Każdą z nich rozwałkuj i wytnij w nich kółka szklanką.
- Na środek wyciętych okręgów umieść farsz, a następnie dokładnie sklej, tak aby ciasto nie otworzyło się przy gotowaniu.
- Każdy pieróg obtocz w mące i umieść na ścierkę.
- Do garnka wlej wodę, posól ją i zostaw do gotowania. Gdy woda będzie gotowa, włóż do niej pierogi i gotuj do wypłynięcia.
- Tak przygotowane pierogi podawaj ze smażoną cebulką lub skwarkami.