• Link został skopiowany

Robert Makłowicz dodaje ten jeden składnik do pierogów z grzybami. Smakują wyśmienicie

Pierogi z grzybami to popularne danie, które można robić nie tylko ze świeżych grzybów, ale także tych suszonych. Robert Makłowicz podzielił się swoim sposobem na potrawę. Sprawdźmy, jak przyrządza je kucharz.
Pierogi z grzybami Roberta Makłowicza
Fot. Shutterstock / Jakub Włodek, Agencja Wyborcza.pl

Grzyby wykorzystywane są w różny sposób. Marynowanie, użycie w sosach, suszenie, wszystkie te sposoby są popularne, ale można ich również użyć w przygotowywaniu dań. Robert Makłowicz w programie „Podróże kulinarne Roberta Makłowicza" w odcinku „Krynicki smak" zaprezentował przepis na pierogi z grzybami i kaszą gryczaną.

Pierogi Roberta Makłowicza - przepis

 

Składniki na ciasto

  • 350 g mąki,
  • ½ szklanki ciepłej wody,
  • 1 jajko,
  • łyżeczka oleju,
  • sól.

Składniki na farsz

  • ½ kg ugotowanej kaszy gryczanej,
  • 30 g suszonych grzybów,
  • pół cebuli,
  • 1 jajko,
  • łyżeczka masła,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania ciasta

  1. Mąkę umieść na stolnicy i zrób w niej dołek, do którego dodasz całą resztę składników.
  2. Wszystko z sobą wymieszaj i ugnieć na gładkie ciasto. Obtocz w mące i pozostaw w misce.

Sposób przygotowania farszu

  1. Grzyby ugotuj w wodzie i zmiel. Nie wylewaj wody, w której się gotowały, ugotuj w niej również kaszę. Gdy kasza gryczana się ugotuje, także ją zmiel.
  2. Do miski z kaszą dodaj jajko oraz grzyby.
  3. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na maśle. Gdy osiągnie złoty kolor, dodaj ją do reszty składników.
  4. Dopraw solą i pieprzem, a następnie wymieszaj.

Łączenie składników

  1. Ciasto wyjmij z miski i podziel na kilka części. Każdą z nich rozwałkuj i wytnij w nich kółka szklanką.
  2. Na środek wyciętych okręgów umieść farsz, a następnie dokładnie sklej, tak aby ciasto nie otworzyło się przy gotowaniu.
  3. Każdy pieróg obtocz w mące i umieść na ścierkę.
  4. Do garnka wlej wodę, posól ją i zostaw do gotowania. Gdy woda będzie gotowa, włóż do niej pierogi i gotuj do wypłynięcia.
  5. Tak przygotowane pierogi podawaj ze smażoną cebulką lub skwarkami.
Więcej o: