Lemoniada lawendowo-cytrynowa pani Basi. Wygląda obłędnie i teraz jest na nią najlepszy moment. "Orzeźwiająca"

Zimna lemoniada to jeden z najlepszych napojów na upalne dni. Można pić ją na wiele sposobów, a jednym z ciekawszych, na który trafiliśmy, jest lemoniada w wersji lawendowo-cytrynowej autorstwa pani Basi, która prowadzi fanpage kulinarny My style, with Basia. "Bardzo orzeźwiająca, świetna zwłaszcza na gorące dni, lekko pachnąca lawendą i cytryną" - opisuje swoją recepturę autorka.

Przepis na lemoniadę lawendowo-cytrynową pochodzi z fanpage'a My style, with Basia. Publikujemy go za zgodą autorki. Znajdziecie tam również wiele innych przepisów kulinarnych.

Ten przykuł naszą uwagę przede wszystkim zdjęciami, na których napój przepięknie się prezentuje. Autorka zapewnia, że lemoniada świetnie sprawdzi się podczas imprez plenerowych, takich jak np. grillowanie. "Nada im pięknego i smacznego twistu" - pisze. Jak zrobić lemoniadę lawendowo-cytrynową? Poniżej znajdziecie przepis.

Lemoniada lawendowo-cytrynowa

Składniki:

  • 125 ml soku wyciśniętego z cytryny
  • 6 szklanek wody
  • 110 g cukru
  • 3 łyżki suszonej lawendy (można użyć też świeżej)
  • 1/4 szklanki miodu
  • kilka plasterków cytryny do dekoracji
  • gałązki świeżej lawendy do dekoracji
  • lawendowy lub niebieski barwnik spożywczy (organiczny)
  • kostki lodu

Sposób przygotowania:

Do garnuszka wlewamy dwie szklanki wody i dodajemy cukier. Gotujemy, aż całkowicie się rozpuści. Od razu po zdjęciu z ognia dodajemy miód oraz lawendę. Zostawiamy na dwie godziny, by mieszanka wystygła (można też krócej, jeśli chcemy, by aromat lawendowy był delikatniejszy). Syrop lawendowy przecedzamy przez sitko z drobnymi oczkami.

Do dużego dzbanka wlewamy cztery szklanki wody, sok z cytryny oraz wspomniany wyżej syrop. Dodajemy kropelkę barwnika i mieszamy dokładnie. Do szklanek wkładamy kilka kostek lodu i wlewamy lemoniadę. Po przelaniu z dzbanka powinna mieć nieco mniej intensywny kolor. Lemoniadę dekorujemy w szklankach gałązkami lawendy i plasterkami cytryny. Smacznego!

Więcej o: