Jak zrobić sok z malin na zimę? Pomoże metoda "na dwa palce". To sposób mojej babci

Sok z malin na zimę w sezonie robię średnio dwa razy w tygodniu i półki w mojej spiżarni już zdążyły się zaczerwienić od słoiczków pysznego napoju. Przepi jest w mojej rodzinie od lat i jeszcze nigdy nie zdarzyło się, żeby nie wyszedł. Jak zrobić sok z malin na zimę? Babcia powtarzała: dawaj malin na dwa palce i cukru na dwa palce - oto cały sekret.
Zobacz wideo

Sok z malin to chyba najprostszy sposób na zachowanie smaku lata i nic zimą nie smakuje tak wspaniale, jak gorąca herbata z łyżką czerwonego, słodkiego soku. W mojej rodzinie wciąż żywa jest tradycja robienia przetworów na zimę, a jeśli chodzi o sok malinowy, to produkcja jest niemal masowa. Jak zrobić idealny sok? Potrzebujesz jedynie malin i cukru. Przyda się też większy słoik.

Sok z malin na zimę - przepis 

Składniki:

  • ok. 1,5 kg malin
  • cukier 

Sok z malin na zimę - sposób wykonania:

  1. Maliny przebierz, by do soku nie dostały się nadpsute lub uszkodzone owoce.
  2. Przygotuj duży, wyparzony słoik. Na dno wsyp pierwszą warstwę malin (ok. 3-4 cm) i zasyp je cukrem, którego warstwa będzie miała podobną grubość. 
  3. Układaj owoce w ten sposób warstwowo aż do końca. Ostatnią warstwę powinien stanowić cukier.
  4. Otwór słoika przykryj ściereczką lub gazą i odstaw na 3-4 dni w temperaturze pokojowej, by owoce puściły sok. Obok słoika połóż szklankę z odrobiną octu, by zwalczyć muszki.
  5. Każdego dnia zamieszaj maliny 2 razy.
  6. Kiedy owoce puszczą już sok, zlej go do garnka, a owoce porządnie odciśnij, najlepiej za pomocą gazy.
  7. Zagotuj sok i wlej go do czystych słoiczków. Następnie szczelnie zakręć i odwróć denkami do góry. Słoiczki szczelnie przykryj kocem i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Nie musisz ich dodatkowo pasteryzować.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.