• Link został skopiowany

Sok z malin na zimę - przepis babci. Moja używała metody "na dwa palce"

Sok z malin na zimę jest niezbędny na półkach w mojej spiżarni. Uwielbiam smak tych owoców i tęsknię za nimi zimą, więc chętnie zamykam je w słoiku. Przepis dostałam od babci, która zawsze trzymała się konkretnej metody. Powtarzała: dawaj malin na dwa palce i cukru na dwa palce. I sok za każdym razem wychodził.
Sok z malin powstaje przez zasypanie owoców cukrem
archiwum prywatne /redakcja

Sok z malin to chyba najprostszy sposób na zachowanie smaku tych owoców na dłużej. Mrożone nawet nie mają do niego podjazdu. Zimą nic nie smakuje tak wspaniale, jak gorąca herbata z łyżką czerwonego, słodkiego soku. W mojej rodzinie wciąż żywa jest tradycja robienia przetworów na zimę, a jeśli chodzi o sok malinowy, to produkcja jest niemal masowa. Jak zrobić idealny sok z malin? Przepis babci to tylko dwa składniki. Przyda się też większy słoik.

Zobacz wideo Przepis na tartę z malinami. Idealny finał romantycznej kolacji

Sok z malin na zimę - przepis babci

Składniki:

  • ok. 1,5 kg malin,
  • cukier.

Sok z malin na zimę - sposób wykonania:

  1. Maliny przebierz, by do soku nie dostały się nadpsute lub uszkodzone owoce.
  2. Duży słoik wyparz, a potem dokładnie wytrzyj do sucha. Na dno wsyp pierwszą warstwę malin (ok. 3-4 cm) i zasyp je cukrem, którego warstwa powinna mieć podobną grubość. 
  3. Układaj owoce w ten sposób warstwowo aż do momentu, gdy ci się skończą. Pamiętaj, że ostatnią warstwę powinien stanowić cukier.
  4. Otwór słoika przykryj ściereczką lub gazą i pozostaw na 3-4 dni w temperaturze pokojowej, by owoce puściły sok.
  5. Każdego dnia zamieszaj maliny dwa razy.
  6. Kiedy owoce puszczą już sok, zlej go do garnka, a owoce porządnie odciśnij, najlepiej za pomocą gazy.
  7. Zagotuj sok i wlej go do czystych i wyparzonych słoiczków. Następnie szczelnie zakręć (zakrętki też powinny być wyparzone) i odwróć denkami do góry. Słoiczki szczelnie przykryj kocem i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Nie musisz ich dodatkowo pasteryzować.

Wskazówka: Zapach robiącego się soku z malin może zwabić muszki owocówki. Dlatego obok słoika postaw szklankę z odrobiną octu. To powinno załatwić sprawę.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: