Ciasto marysieńka siostry Anastazji - przepis na pyszny deser. Znika z talerzy w mgnieniu oka

Marysieńka siostry Anastazji to jeden z najlepszych przepisów na to ciasto. Jeśli więc chcesz przywitać gości efektownym i obłędnie pysznym deserem - musisz go wypróbować. Gwarantujemy, że każdy, kto go spróbuje, od razu poprosi o dokładkę!

Ciasto Marysieńka, zawsze gdy pojawia się na stole, robi ogromną furorę. Warto więc skorzystać z dobrego przepisu i przygotować je tak, jak należy. Jeśli więc masz ochotę na przepyszne ciasto z biszkoptem, budyniowym kremem i chrupiącymi orzechami - nie zwlekaj zbyt długo! Przedstawiamy przepis na pyszną Marysieńkę siostry Anastazji.

Zobacz wideo Studenckie gotowanie, czyli ciasto w kubku, żelazkiem w quesadillę i otwieranie wina bez korkociągu

Marysieńka siostry Anastazji - przepis na pyszne ciasto. Lista składników nie jest krótka

Składniki na biszkopt:

  • 7 jajek,
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków,
  • 2 łyżki gorzkiego kakao,
  • 5 łyżek mąki pszennej,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki na ciasto:

  • 25 dag orzechów włoskich,
  • 5 białek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1,5 łyżki miodu,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

 Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Składniki na krem:

  • 0,5 litra mleka,
  • cukier waniliowy,
  • 5 żółtek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 budyń śmietankowy na niecały litr,
  • 250 g masła.

Ciasto Marysieńka siostry Anastazji. Sposób przygotowania krok po kroku

  1. Aby przygotować podstawę ciasta, jaką jest biszkopt, musimy oddzielić białka od żółtek oraz ubić je ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodać cukier, po jednym żółtku i mąkę wymieszaną wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Gotowe ciasto na biszkopt trzeba przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt należy piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 45 minut. Po wystudzeniu trzeba przekroić go na dwie części.
  2. Kolejnym krokiem jest ubicie białek na sztywną pianę. Należy dodać też cukier, drobno posiekane orzechy, miód oraz mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki mieszamy i przelewamy do tej samej blaszki, w której piekł się biszkopt. Ciasto należy piec przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.
  3. Przechodzimy do przygotowania kremu do Marysieńki. W tym celu odlewamy pół szklanki mleka, a pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym. Żółtka ucieramy z cukrem, wsypujemy do nich budyń i pół szklanki mleka, które wcześniej odlaliśmy. Tak przygotowane składniki wlewamy na gotujące mleko i gotujemy budyń, powoli mieszając. Gdy zgęstnieje, kończymy gotowanie i studzimy. Z kolei masło ucieramy i dodajemy po łyżce zimnego budyniu - wciąż miksując.
  4. To już prawie koniec! Na ciemny biszkopt nakładamy połowę kremu i dokładnie rozsmarowujemy.  Na krem nakładamy placek orzechowy i znów dokładnie rozsmarowujemy drugą część kremu. Wszystko przykrywamy drugim biszkoptem, a następnie polewamy polewą z czekolady. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.