Jak zrobić buraczki w słoiku na zimę? Głowi się nad tym wiele osób, które dopiero rozpoczynają przygodę z robieniem przetworów na zimę. Okazuje się jednak, że to jeden z najłatwiejszych przepisów. Jak więc przygotować pyszną bombę witaminową, która zimą (i nie tylko) skradnie serca wszystkich domowników?
Fot. istock
REKLAMA
REKLAMA
Buraczki w słoiku na zimę to prawdziwy rarytas. Warto je przygotować nie tylko ze względu na walory smakowe, ale przede wszystkim na walory zdrowotne. Przygotowane w ten sposób m.in. wspierają układ immunologiczny, wspomagają odchudzanie oraz działają przeciwwirusowo i antybakteryjnie, co jest niezwykle ważne zimą.
REKLAMA
Zobacz wideo Zakwas buraczany - pyszny i zdrowy. Jak zrobić go w domu?
Jak zrobić buraczki w słoiku na zimę? Lista składników
Buraki w słoiku - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku
Dokładnie myjemy buraki, a następnie gotujemy je i obieramy.
Następnie buraki ścieramy na tarce lub w specjalnie dostosowanym do tego robocie kuchennym.
Przyszedł czas na zalewę. Mieszamy pozostałe składniki i gotujemy.
Następnie odstawiamy garnek z ognia i czekamy aż do wystygnięcia zalewy.
Słoiki myjemy oraz parzymy.
Wyciągamy z zalewy liście laurowe i dodajemy starte buraczki, by je podgrzać.
Następnie przekładamy je do słoików i pasteryzujemy.
Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównejGazeta.pl
Gotowe!
Kiszonki - nie dla każdego. Mogą być szkodliwe
Kiszonki mają wiele zalet i u większości osób pozytywnie wpływają na zdrowie, to jest grupa osób, która powinna zdecydowanie ograniczać jedzenie kiszonych warzyw. Unikanie kiszonek jest szczególnie ważne przy niektórych schorzeniach. Z częstego jedzenia kiszonek powinny więc zrezygnować osoby, które: