Jak zrobić buraczki w słoiku na zimę? Bomba witaminowa, której nie może zabraknąć w twojej spiżarni

Jak zrobić buraczki w słoiku na zimę? Głowi się nad tym wiele osób, które dopiero rozpoczynają przygodę z robieniem przetworów na zimę. Okazuje się jednak, że to jeden z najłatwiejszych przepisów. Jak więc przygotować pyszną bombę witaminową, która zimą (i nie tylko) skradnie serca wszystkich domowników?

Buraczki w słoiku na zimę to prawdziwy rarytas. Warto je przygotować nie tylko ze względu na walory smakowe, ale przede wszystkim na walory zdrowotne. Przygotowane w ten sposób m.in.  wspierają układ immunologiczny, wspomagają odchudzanie oraz działają przeciwwirusowo i antybakteryjnie, co jest niezwykle ważne zimą.

Zobacz wideo Zakwas buraczany - pyszny i zdrowy. Jak zrobić go w domu?

Jak zrobić buraczki w słoiku na zimę? Lista składników

Składniki:

  • 3 kilogramy buraczków,
  • pół szklanki octu,
  • pół szklanki cukru białego,
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego,
  • 1,5 łyżki soli,
  • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz.

Lemoniada lawendowo-cytrynowa pani BasiLemoniada lawendowo-cytrynowa pani Basi. Teraz jest na nią najlepszy moment.

Buraki  w słoiku - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku

  1. Dokładnie myjemy buraki, a następnie gotujemy je i obieramy.
  2. Następnie buraki ścieramy na tarce lub w specjalnie dostosowanym do tego robocie kuchennym.
  3. Przyszedł czas na zalewę. Mieszamy pozostałe składniki i gotujemy.
  4. Następnie odstawiamy garnek z ognia i czekamy aż do wystygnięcia zalewy.
  5. Słoiki myjemy oraz parzymy.
  6. Wyciągamy z zalewy liście laurowe i dodajemy starte buraczki, by je podgrzać.  
  7. Następnie przekładamy je do słoików i pasteryzujemy.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Gotowe!

Woda po ogórkach kiszonych ma wiele właściwości.Nie wylewaj wody po ogórkach kiszonych. Dodaj ją do kaszy gryczanej

Kiszonki - nie dla każdego. Mogą być szkodliwe

Kiszonki mają wiele zalet i u większości osób pozytywnie wpływają na zdrowie, to jest grupa osób, która powinna zdecydowanie ograniczać jedzenie kiszonych warzyw. Unikanie kiszonek jest szczególnie ważne przy niektórych schorzeniach. Z częstego jedzenia kiszonek powinny więc zrezygnować osoby, które:

  • mają nadciśnienie tętnicze,
  • chorują na wrzody żołądka,
  • nie tolerują histaminy,
  • chorują na zakrzepicę,
  • cierpią na nadżerki przełyku.
  • Dzięki temu unikną nieprzyjemnych dolegliwości.
Więcej o: