Buraczki w słoiku na zimę to prawdziwy rarytas. Warto je przygotować nie tylko ze względu na walory smakowe, ale przede wszystkim na walory zdrowotne. Przygotowane w ten sposób m.in. wspierają układ immunologiczny, wspomagają odchudzanie oraz działają przeciwwirusowo i antybakteryjnie, co jest niezwykle ważne zimą.
Zobacz wideo
Zakwas buraczany - pyszny i zdrowy. Jak zrobić go w domu?
Jak zrobić buraczki w słoiku na zimę? Lista składników
Składniki:
- 3 kilogramy buraczków,
- pół szklanki octu,
- pół szklanki cukru białego,
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego,
- 1,5 łyżki soli,
- przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz.
Buraki w słoiku - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku
- Dokładnie myjemy buraki, a następnie gotujemy je i obieramy.
- Następnie buraki ścieramy na tarce lub w specjalnie dostosowanym do tego robocie kuchennym.
- Przyszedł czas na zalewę. Mieszamy pozostałe składniki i gotujemy.
- Następnie odstawiamy garnek z ognia i czekamy aż do wystygnięcia zalewy.
- Słoiki myjemy oraz parzymy.
- Wyciągamy z zalewy liście laurowe i dodajemy starte buraczki, by je podgrzać.
- Następnie przekładamy je do słoików i pasteryzujemy.
Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Gotowe!
Kiszonki - nie dla każdego. Mogą być szkodliwe
Kiszonki mają wiele zalet i u większości osób pozytywnie wpływają na zdrowie, to jest grupa osób, która powinna zdecydowanie ograniczać jedzenie kiszonych warzyw. Unikanie kiszonek jest szczególnie ważne przy niektórych schorzeniach. Z częstego jedzenia kiszonek powinny więc zrezygnować osoby, które:
- mają nadciśnienie tętnicze,
- chorują na wrzody żołądka,
- nie tolerują histaminy,
- chorują na zakrzepicę,
- cierpią na nadżerki przełyku.
- Dzięki temu unikną nieprzyjemnych dolegliwości.