Jabłka to uniwersalne owoce, których zastosowań w kuchni może być wiele. Doskonale sprawdzają się nie tylko w słodkich przepisach, takich jak szarlotka, ale i wytrawnych. Dużą popularnością cieszy się m.in. ich połączenie z kaczką czy z sałatkami warzywnymi. My dzisiaj proponujemy wam świetny pomysł na śniadanie, który przypadnie do gustu nie tylko najmłodszym. Sprawdźcie, jak zrobić puszyste racuchy na jogurcie z jabłkami.
Zobacz wideo Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem
Puszyste racuchy na jogurcie z jabłkami - przepis
Składniki:
- 1 szklanka jogurtu naturalnego (około 250 g)
- 2 małe jabłka
- 2 jajka
- czubata szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki cukru pudru
- pół łyżeczki cukru wanilinowego
- pół łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- olej lub masło klarowane do smażenia
- cukier puder do posypania
- opcjonalnie syrop klonowy lub serek homogenizowany.
Puszyste racuchy na jogurcie z jabłkami - sposób wykonania:
- Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki.
- Do miski wkładamy jajka oraz jogurt i dokładnie ze sobą mieszamy za pomocą rózgi. Dodajemy cukier wanilinowy, cukier puder, cynamon, mąkę, proszek do pieczenia, sól i sodę oczyszczoną i ponownie łączymy ze sobą składniki do uzyskania gładkiej masy o konsystencji gęstej śmietany.
- Na koniec do całości wsypujemy jabłka i mieszamy.
- Rozgrzewamy tłuszcz na patelni (najlepiej użyć takiej do naleśników z nieprzywierającą powierzchnią) i nakładamy po dwie płaskie łyżki ciasta. Smażymy po dwie minuty z każdej strony do momentu zarumienienia.
- Gotowe placki posypujemy cukrem pudrem. Świetnie smakują także polane syropem klonowym lub z serkiem homogenizowanym. Smacznego!
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.