Puszyste racuchy na jogurcie z jabłkami, czyli prosty przepis na śniadanie. Z tymi dodatkami smakują jeszcze lepiej

Słodkie, proste i smaczne. Puszyste racuchy na jogurcie z jabłkami to danie, które uwielbiają dzieci i dorośli. Wystarczy kilka składników, a również wy będziecie mogli cieszyć się ich wyjątkowym smakiem.

Jabłka to uniwersalne owoce, których zastosowań w kuchni może być wiele. Doskonale sprawdzają się nie tylko w słodkich przepisach, takich jak szarlotka, ale i wytrawnych. Dużą popularnością cieszy się m.in. ich połączenie z kaczką czy z sałatkami warzywnymi. My dzisiaj proponujemy wam świetny pomysł na śniadanie, który przypadnie do gustu nie tylko najmłodszym. Sprawdźcie, jak zrobić puszyste racuchy na jogurcie z jabłkami. 

OmletJak zrobić omlet? Będzie puszysty, ale nie zapomnij o tej czynności

Zobacz wideo Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem

Puszyste racuchy na jogurcie z jabłkami - przepis

Składniki:

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego (około 250 g)
  • 2 małe jabłka
  • 2 jajka
  • czubata szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • pół łyżeczki cukru wanilinowego
  • pół łyżeczki cynamonu 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • olej lub masło klarowane do smażenia
  • cukier puder do posypania
  • opcjonalnie syrop klonowy lub serek homogenizowany. 

Grillowane skrzydełkaSzefowa kuchni radzi, co robić, by kurczak był idealny

Puszyste racuchy na jogurcie z jabłkami - sposób wykonania: 

  1. Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki. 
  2. Do miski wkładamy jajka oraz jogurt i dokładnie ze sobą mieszamy za pomocą rózgi. Dodajemy cukier wanilinowy, cukier puder, cynamon, mąkę, proszek do pieczenia, sól i sodę oczyszczoną i ponownie łączymy ze sobą składniki do uzyskania gładkiej masy o konsystencji gęstej śmietany.  
  3. Na koniec do całości wsypujemy jabłka i mieszamy. 
  4. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni (najlepiej użyć takiej do naleśników z nieprzywierającą powierzchnią) i nakładamy po dwie płaskie łyżki ciasta. Smażymy po dwie minuty z każdej strony do momentu zarumienienia. 
  5. Gotowe placki posypujemy cukrem pudrem. Świetnie smakują także polane syropem klonowym lub z serkiem homogenizowanym. Smacznego! 

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Więcej o: