Masz zapas cukru w domu? Oto co musisz zrobić, aby wciąż był słodki i nie zalęgły się w nim mole

Inflacja ciągnie ceny do góry i wielu z nas robi zapasy różnych produktów, między innymi cukru. Jego dłuższe przechowywanie w niewłaściwy sposób skutkuje utratą słodkiego smaku oraz ryzykiem zalęgnięcia się moli spożywczych. Jak temu zapobiec? Są na to skuteczne i proste sposoby.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Miód jest lepszy od cukru przetworzonego?

Cukier jest jednym z podstawowych produktów spożywczych. Dodaje się go do kawy czy herbaty, jest też jednym ze składników różnych potraw, zwłaszcza wypieków. Jednak długotrwałe przechowywanie cukru może nastręczyć różnych kłopotów - mogą na przykład pojawić się mole spożywcze. Te małe owady mogą zanieczyścić białe kryształki i zmusić nas do wyrzucenia zapasu słodkiej substancji. Ale wcale nie musi tak być. Są skuteczne i proste sposoby na zabezpieczenie cukru przed szkodnikami oraz utratą smaku. Nie wierzycie? Przekonajcie się sami.

Cukier (zdjęcie ilustracyjne)Brak cukru i limity w sklepach. Czym zastąpić cukier? [PORADNIK]

Jak zabezpieczyć cukier przed molami i utratą smaku? Mamy kilka skutecznych sposobów

Gdy mówimy o przechowywaniu cukru, należy zacząć od warunków - miejsce musi być przede wszystkim suche, ciemne, o temperaturze pokojowej, czyli od 12 do 22 st. C. Odpada więc piwnica, szczególnie, że cukier przesiąkłby zapachem stęchlizny. Dobrze sprawdzi się kuchenna szafka bądź spiżarnia. Innymi zasadami właściwego przechowywania cukru są:

  • trzymanie w szczelnie zamkniętym pojemniku, np. dużym słoiku. W ten sposób zabezpieczycie go przed molami spożywczymi i innymi owadami;
  • umieszczenie cukru z dala od intensywnie pachnących produktów, np. przypraw czy chemii gospodarczej, ponieważ słodkie kryształki wchłaniają zapachy jak gąbka, a to źle wpływa na smak;
  • do pojemnika z cukrem włóżcie kawałek marchewki bądź jabłka, aby się nie zbrylił. Również sprawdzi się kawałek chleba. Dobrze jest też raz na jakiś czas potrząsnąć opakowaniem.

Burak cukrowySkąd się bierze biały cukier?

Więcej o: