Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Cukier jest jednym z podstawowych produktów spożywczych. Dodaje się go do kawy czy herbaty, jest też jednym ze składników różnych potraw, zwłaszcza wypieków. Jednak długotrwałe przechowywanie cukru może nastręczyć różnych kłopotów - mogą na przykład pojawić się mole spożywcze. Te małe owady mogą zanieczyścić białe kryształki i zmusić nas do wyrzucenia zapasu słodkiej substancji. Ale wcale nie musi tak być. Są skuteczne i proste sposoby na zabezpieczenie cukru przed szkodnikami oraz utratą smaku. Nie wierzycie? Przekonajcie się sami.
Gdy mówimy o przechowywaniu cukru, należy zacząć od warunków - miejsce musi być przede wszystkim suche, ciemne, o temperaturze pokojowej, czyli od 12 do 22 st. C. Odpada więc piwnica, szczególnie, że cukier przesiąkłby zapachem stęchlizny. Dobrze sprawdzi się kuchenna szafka bądź spiżarnia. Innymi zasadami właściwego przechowywania cukru są: