Duże i przerośnięte ogórki nie nadają się do kiszenia ani piklowania w całości, ale jeśli przegapimy odpowiedni moment zrywania, nie wolno ich wyrzucać i marnować cennego surowca. Oczywiście można upchnąć je do słoików, zalać solanką i ukisić, ale takie ogórki zazwyczaj mają zbyt dużo wody - przez to wychodzą miękkie i czasem puste w środku. Co zatem z nich zrobić? Chętnie podpowiem - turboogóry są naprawdę super.
Jak wykorzystać przerośnięte ogórki?
1. Mizeria na zimę
Mizeria to chyba najlepszy dodatek do schabowego i na szczęście możemy cieszyć się jej smakiem cały rok, właśnie przez wykorzystanie dużych ogórków. Jak zrobić mizerię na zimę bez octu? Ten przepis jest w mojej rodzinie od lat.
- Duże ogórki obierz i pokrój w plastry. Lepiej nie ścieraj ich na tarce - plastry powinny mieć grubość ok. 4 mm.
- Pokrojone ogórki przełóż do miski i zasyp je solą. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 2 godziny.
- Wodę, którą puściły ogórki, wylej. Przygotuj duży, wyparzony słoik. Warstwowo układaj ogórki i zasypuj je solą (ile ogórków, tyle soli) aż do końca - ostatnią warstwę powinna stanowić sól.
- Słoiki szczelnie zakręć i przechowuj je w chłodnym, najlepiej zaciemnionym miejscu.
2. Sałatka do słoików
Przerośnięte ogórki świetnie sprawdzą się do zimowej sałatki. Oto najprostszy przepis.
- Ok. 3 kg większych, nawet przerośniętych ogórków;
- 4 czerwone papryki;
- 2 cebule;
- 9-10 łyżek soli kamiennej;
- 3 ząbki czosnku;
- 3/4 szklanki cukru;
- 3/4 szklanki octu;
- 3/4 szklanki oleju;
- posiekany koperek.
Sposób wykonania:
- Ogórki dokładnie umyj i pokrój w plastry. Paprykę pokrój w paski, cebule w piórka, a czosnek zetrzyj na tarce lub przeciśnij przez praskę.
- Do miski przełóż przygotowane warzywa. Dodaj cukier, ocet oraz olej i sól i całość dokładnie wymieszaj. Odstaw na 2-3 godziny, by warzywa puściły sok.
- Przygotuj czyste i wyparzone słoiki. Do każdego z nich włóż sałatkę i zalej powstałym sokiem.
- Czas na pasteryzację. Przygotuj duży garnek i włóż do niego słoiki. Zalej je wodą do ok. 3/4 wysokości i zagotuj. Pasteryzuj przez ok. 10 minut. Następnie pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
3. Grecki klasyk, czyli tzatziki - na grilla i do schabowego
Z dużych ogórków sos tzatziki wychodzi prima sort, a sposób wykonania tej niebanalnej greckiej mizerii jest arcyprosty. Oto co musisz przygotować:
- 2-3 duże ogórki;
- 2 ząbki czosnku;
- 300 g jogurtu greckiego;
- sól, pieprz;
- sok z cytryny;
- posiekany koperek.
Sposób wykonania:
- Ogórki umyj i obierz ze skórki. Następnie zetrzyj je na tarce i przełóż do miski. Zasyp solą i odłóż na 20 minut, by ogórki puściły wodę.
- Po upływie 20 minut odlej wodę z ogórków, dodaj jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sok z cytryny (2 łyżki wystarczą). Dołóż posiekany koperek i całość dokładnie wymieszaj.
- Tzatziki podawaj ze świeżym pieczywem lub jako dodatek do mięs z grilla, lub tradycyjnego obiadu zamiast mizerii.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.