Co zrobić z przerośniętych ogórków? Na pewno nie kiszone. Poznaj trzy pyszne sposoby na wykorzystanie turboogórów

Turboogóry - tak pieszczotliwie nazywam duże i przerośnięte ogórki, które nie nadają się do kiszenia i piklowania. Przerabiam je dość często i dziś z chęcią podpowiem, jak je najlepiej wykorzystać. "Osól i zjedz" - to sposób mojego taty. Ja jednak stawiam na przetwory, ale nie tylko.
Zobacz wideo

Duże i przerośnięte ogórki nie nadają się do kiszenia ani piklowania w całości, ale jeśli przegapimy odpowiedni moment zrywania, nie wolno ich wyrzucać i marnować cennego surowca. Oczywiście można upchnąć je do słoików, zalać solanką i ukisić, ale takie ogórki zazwyczaj mają zbyt dużo wody - przez to wychodzą miękkie i czasem puste w środku. Co zatem z nich zrobić? Chętnie podpowiem - turboogóry są naprawdę super.

Jak wykorzystać przerośnięte ogórki?

1. Mizeria na zimę

Mizeria to chyba najlepszy dodatek do schabowego i na szczęście możemy cieszyć się jej smakiem cały rok, właśnie przez wykorzystanie dużych ogórków. Jak zrobić mizerię na zimę bez octu? Ten przepis jest w mojej rodzinie od lat. 

  1. Duże ogórki obierz i pokrój w plastry. Lepiej nie ścieraj ich na tarce - plastry powinny mieć grubość ok. 4 mm. 
  2. Pokrojone ogórki przełóż do miski i zasyp je solą. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 2 godziny.
  3. Wodę, którą puściły ogórki, wylej. Przygotuj duży, wyparzony słoik. Warstwowo układaj ogórki i zasypuj je solą (ile ogórków, tyle soli) aż do końca - ostatnią warstwę powinna stanowić sól.
  4. Słoiki szczelnie zakręć i przechowuj je w chłodnym, najlepiej zaciemnionym miejscu.

2. Sałatka do słoików

Przerośnięte ogórki świetnie sprawdzą się do zimowej sałatki. Oto najprostszy przepis.

  • Ok. 3 kg większych, nawet przerośniętych ogórków;
  • 4 czerwone papryki;
  • 2 cebule;
  • 9-10 łyżek soli kamiennej;
  • 3 ząbki czosnku;
  • 3/4 szklanki cukru;
  • 3/4 szklanki octu;
  • 3/4 szklanki oleju;
  • posiekany koperek.

Sposób wykonania:

  1. Ogórki dokładnie umyj i pokrój w plastry. Paprykę pokrój w paski, cebule w piórka, a czosnek zetrzyj na tarce lub przeciśnij przez praskę. 
  2. Do miski przełóż przygotowane warzywa. Dodaj cukier, ocet oraz olej i sól i całość dokładnie wymieszaj. Odstaw na 2-3 godziny, by warzywa puściły sok. 
  3. Przygotuj czyste i wyparzone słoiki. Do każdego z nich włóż sałatkę i zalej powstałym sokiem.
  4. Czas na pasteryzację. Przygotuj duży garnek i włóż do niego słoiki. Zalej je wodą do ok.  3/4 wysokości i zagotuj. Pasteryzuj przez ok. 10 minut. Następnie pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

3. Grecki klasyk, czyli tzatziki - na grilla i do schabowego

Z dużych ogórków sos tzatziki wychodzi prima sort, a sposób wykonania tej niebanalnej greckiej mizerii jest arcyprosty. Oto co musisz przygotować:

  • 2-3 duże ogórki;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 300 g jogurtu greckiego;
  • sól, pieprz;
  • sok z cytryny;
  • posiekany koperek.

Sposób wykonania:

  1. Ogórki umyj i obierz ze skórki. Następnie zetrzyj je na tarce i przełóż do miski. Zasyp solą i odłóż na 20 minut, by ogórki puściły wodę.
  2. Po upływie 20 minut odlej wodę z ogórków, dodaj jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sok z cytryny (2 łyżki wystarczą). Dołóż posiekany koperek i całość dokładnie wymieszaj.
  3. Tzatziki podawaj ze świeżym pieczywem lub jako dodatek do mięs z grilla, lub tradycyjnego obiadu zamiast mizerii.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

 

Więcej o: