• Link został skopiowany

Przerośnięte ogórki? Nie nadają się do kiszenia, ale można je wykorzystać. Przepis prosty jak barszcz

Wielkie ogórki, które przerośnięte leżą na dnie koszyka, wcale nie muszą lądować w koszu. Zamiast je wyrzucać, zrób z nich coś pysznego - na zimę, do obiadu albo na grilla.
ogórki (zdj. ilustracyjne)
Fot. Maciej Rałowski / Agencja Wyborcza.pl

Większe ogórki często uznaje się za bezużyteczne. Nie nadają się do kiszenia, są wodniste i puste w środku. A jednak mogą zaskoczyć! Oto trzy sprawdzone sposoby na wykorzystanie przerośniętych ogórków: w formie przetworów, dodatku do obiadu i klasycznego sosu z greckim twistem.

Zobacz wideo Spróbowałam bardzo kwaśnych ogórków z Dealz. Tylko dla koneserów

Jak wykorzystać przerośnięte ogórki? Oto sprawdzone sposoby

Mizeria to chyba najlepszy dodatek do schabowego i na szczęście możemy cieszyć się jej smakiem cały rok, właśnie przez wykorzystanie dużych ogórków. Jak zrobić mizerię na zimę bez octu? Ten przepis jest w mojej rodzinie od lat. 

  1. Duże ogórki obierz i pokrój w plastry. Lepiej nie ścieraj ich na tarce - plastry powinny mieć grubość ok. 4 mm. 
  2. Pokrojone ogórki przełóż do miski i zasyp je solą. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 2 godziny.
  3. Wodę, którą puściły ogórki, wylej. Przygotuj duży, wyparzony słoik. Warstwowo układaj ogórki i zasypuj je solą (ile ogórków, tyle soli) aż do końca - ostatnią warstwę powinna stanowić sól.
  4. Słoiki szczelnie zakręć i przechowuj je w chłodnym, najlepiej zaciemnionym miejscu.

Sałatka do słoików. Prosty i szybki trik na przerośnięte ogórki

Przerośnięte ogórki świetnie sprawdzą się do zimowej sałatki. Oto najprostszy przepis.

  • Ok. 3 kg większych, nawet przerośniętych ogórków;
  • 4 czerwone papryki;
  • 2 cebule;
  • 9-10 łyżek soli kamiennej;
  • 3 ząbki czosnku;
  • 3/4 szklanki cukru;
  • 3/4 szklanki octu;
  • 3/4 szklanki oleju;
  • posiekany koperek.

Sposób wykonania:

  1. Ogórki dokładnie umyj i pokrój w plastry. Paprykę pokrój w paski, cebule w piórka, a czosnek zetrzyj na tarce lub przeciśnij przez praskę. 
  2. Do miski przełóż przygotowane warzywa. Dodaj cukier, ocet oraz olej i sól i całość dokładnie wymieszaj. Odstaw na 2-3 godziny, by warzywa puściły sok. 
  3. Przygotuj czyste i wyparzone słoiki. Do każdego z nich włóż sałatkę i zalej powstałym sokiem.
  4. Czas na pasteryzację. Przygotuj duży garnek i włóż do niego słoiki. Zalej je wodą do ok.  3/4 wysokości i zagotuj. Pasteryzuj przez ok. 10 minut. Następnie pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Grecki klasyk, czyli tzatziki - na grilla i do schabowego. Jak zrobić?

Z dużych ogórków sos tzatziki wychodzi prima sort, a sposób wykonania tej niebanalnej greckiej mizerii jest arcyprosty. Oto co musisz przygotować:

  • 2-3 duże ogórki;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 300 g jogurtu greckiego;
  • sól, pieprz;
  • sok z cytryny;
  • posiekany koperek.

Sposób wykonania:

  1. Ogórki umyj i obierz ze skórki. Następnie zetrzyj je na tarce i przełóż do miski. Zasyp solą i odłóż na 20 minut, by ogórki puściły wodę.
  2. Po upływie 20 minut odlej wodę z ogórków, dodaj jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sok z cytryny (2 łyżki wystarczą). Dołóż posiekany koperek i całość dokładnie wymieszaj.
  3. Tzatziki podawaj ze świeżym pieczywem lub jako dodatek do mięs z grilla, lub tradycyjnego obiadu zamiast mizerii.

Czy wykorzystujesz przerośnięte ogórki? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: