Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
O tym, jak właściwie przechowywać jajka, pisze australijski portal prowadzony przez specjalistów zajmujących się tym produktem - Australian Eggs. Przede wszystkim zwraca uwagę na to, w czym i gdzie trzymać jajka. Eksperci odradzają przechowywanie ich na drzwiach lodówki, zwłaszcza we wbudowanym, plastikowym pojemniku. Wyjaśniają też, jaki termin ważności mają jajka i czemu surowe są dłużej świeże niż gotowane.
Jak podają specjaliści z Australian Eggs, jajek nie trzymamy na drzwiach lodówki we wbudowanym pojemniku:
Najlepszym sposobem na przechowywanie jajek jest trzymanie ich w oryginalnym, kartonowym pojemniku. W ten sposób jajka nie wysychają tak szybko i nie wchłaniają zapachów innych produktów. Odradza się przechowywanie jajek w specjalnych pojemnikach w lodówce, ponieważ to stanowi spore ryzyko ich uszkodzenia.
Trzeba też pamiętać, że drzwi lodówki otwieramy i zamykamy wiele razy dziennie, a jajka nie lubią zmian temperatury. Oprócz tego specjaliści wyjaśnili, jak długo przechowywać jajka:
Świeże jajka można przechowywać w lodówce do sześciu tygodni, ale zawsze trzeba sprawdzić datę ważności na kartonie.
Surowe jajka są także trwalsze niż te ugotowane na twardo:
Gotowanie jajek w skorupkach pozbawia je warstwy ochronnej, co ułatwia bakteriom wniknięcie przez pory w skorupce. Dlatego jajka ugotowane na twardo trzeba schłodzić w ciągu dwóch godzin i spożyć w ciągu tygodnia.