W naszym kraju nie możemy narzekać na częste upały. Kiedy jednak zalewa nas fala ciepła, funkcjonowanie w ciągu dnia bywa wyjątkowo trudne. Szukamy cienia, nie rozstajemy się z wiatrakiem i zażywamy częstych kąpieli. W dobrym samopoczuciu pomagają nam też lekkie i smaczne posiłki. Oto nasze propozycje na najlepszy obiad na upały.
Zobacz wideo Chłodnik z ogórka i awokado - nowoczesny klasyk
Makaron z truskawkami. Najlepszy obiad na upały
Połączenie truskawek i makaronu to jedna z najpopularniejszych propozycji na upalne dni. Danie jest niezwykle proste, w związku z czym nie będziecie musieli spędzać zbyt dużo czasu "przy garach". Dodatkowo danie jest podawane na zimno, więc owoce orzeźwią was podczas wysokich temperatur. Chyba nie musimy dodawać, że smakuje obłędnie?
Składniki:
- około 400 g świeżych truskawek
- 150 g makaronu (najlepiej penne lub wstążki)
- 4 łyżki cukru
- pół szklanki śmietany
Przygotowanie:
- Gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie i odcedzamy.
- Płuczemy truskawki, pozbywamy się szypułek, następnie kroimy i przekładamy do miski.
- Owoce posypujemy cukrem i rozgniatamy widelcem.
- Dodajemy śmietanę i mieszamy ze sobą składniki.
- Sos wylewamy na makaron i gotowe!
Zadbaj o nawodnienie. Przygotuj lemoniadę
Upalne dni to czas, kiedy szczególnie powinniśmy pamiętać o nawadnianiu organizmu. Wysokie temperatury sprawiają, że bardziej się pocimy, w związku z czym tracimy dużo wody. Zmniejsza się także stężenie elektrolitów, takich jak sód i potas. Aby nie doprowadzić do odwodnienia, należy pamiętać o regularnym dostarczaniu płynów. Jeżeli trudno przychodzi wam picie zwykłej wody, warto przygotować np. domową lemoniadę.
Składniki:
- 1 cytryna
- 1 limonka
- 1 litr wody gazowanej
- 500 g truskawek
- 3 łyżki cukru
- kilka listków mięty
Przygotowanie:
- Owoce myjemy, pozbywamy się szypułek, a następnie przerzucamy do miski.
- Wyciskamy sok z cytryny oraz limonki i dodajemy do truskawek.
- Do miski wrzucamy też cukier i listki mięty, a następnie blendujemy składniki.
- Całość przelewamy do dzbanka z gazowaną wodą i mieszamy.
Chłodnik ochłodzi w upalne dni
Inną niezastąpioną propozycją na upały jest przygotowanie zupy. Jednak nie mówimy tu oczywiście o typowych gorących wywarach. Chłodnik pomidorowy to danie, które świetnie smakuje, orzeźwia oraz nasyca.
Składniki:
- 1 kg pomidorów
- 2 ogórki gruntowe
- pół czerwonej papryki
- 1 cebula
- 5 łyżek soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- szczypiorek
- sól, pieprz, cukier
Przygotowanie:
- Ogórki obieramy i kroimy w kostkę.
- Obieramy paprykę, pozbywamy się gniazd nasiennych, kroimy na drobne kawałki.
- Pomidory parzymy, obieramy ze skórki. Następnie wycinamy szypułki i kroimy w kostkę.
- Składniki umieszczamy w misce, dodajemy pokrojoną cebulę. Odkładamy około 1/3 warzyw do późniejszej dekoracji.
- Do miski dodajemy ząbki czosnku i blendujemy na gładką masę.
- Wlewamy wyciśnięty sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz.
- Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na godzinę. Podajemy z odłożonymi wcześniej warzywami i posiekanym szczypiorkiem.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.