-
Haps
-
Jak przygotować
- Zupa kalafiorowa będzie smakować obłędnie. Zastosuj trik z marchewką - sukces murowany
Zupa kalafiorowa będzie smakować obłędnie. Zastosuj trik z marchewką - sukces murowany
Zupa kalafiorowa to świetny pomysł na szybki i smaczny obiad. Przepis jest banalny, jak to z zupami bywa, ale jeden prosty trik zupełnie odmieni jej smak. Lubisz zaskakiwać swoich bliskich? Taka zupa z kalafiora to strzał w 10.
Zupa kalafiorowa to klasyka letnich obiadów i trudno o prostszy przepis. Jak zrobić zupę z kalafiora z efektem wow? Przyda się trik z marchewką. Ten smak zaskoczy ciebie i twoją rodzinę.
Zupa kalafiorowa - przepis na szybki i smaczny obiad
Potrzebne składniki:
- duży kalafior
- 3 średnie ziemniaki
- 2 marchewki
- w niewielka cebula
- 1,5 l bulionu lub lekkiego rosołu
- sól, pieprz
- masło
- śmietana 18 proc
Sposób wykonania:
- Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej łyżkę masła. Następnie dodaj posiekaną cebule i chwilę ją podsmażaj. W międzyczasie obierz i pokrój w latarki marchewkę. Dodaj ją na patelnię i podsmażaj, aż zmięknie i miejscami zbrązowieje.
- Kalafiora oczyść i podziel na różyczki. Nie wyrzucaj liści - one dodadzą smaku zupie. W dużym garnku zagotuj bulion i dodaj różyczki kalafiora oraz obrane i pokrojone ziemniaki. Gotuj na umiarkowanym ogniu przez ok. 15 minut.
- Do zupy dodaj podsmażoną marchewkę. Gotuj jeszcze przez kilka minut, następnie dopraw do smaku przyprawami.
- Kiedy warzywa będą już miękkie, zapraw zupę zahartowaną śmietaną. Jeśli chcesz wzbogacić smak, dodaj także ok. 50 g serka topionego lub fety.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.