Zupa kalafiorowa będzie smakować obłędnie. Zastosuj trik z marchewką - sukces murowany

Zupa kalafiorowa to świetny pomysł na szybki i smaczny obiad. Przepis jest banalny, jak to z zupami bywa, ale jeden prosty trik zupełnie odmieni jej smak. Lubisz zaskakiwać swoich bliskich? Taka zupa z kalafiora to strzał w 10.
Zobacz wideo

Zupa kalafiorowa to klasyka letnich obiadów i trudno o prostszy przepis. Jak zrobić zupę z kalafiora z efektem wow? Przyda się trik z marchewką. Ten smak zaskoczy ciebie i twoją rodzinę.

Zupa kalafiorowa - przepis na szybki i smaczny obiad

Potrzebne składniki:

  • duży kalafior
  • 3 średnie ziemniaki
  • 2 marchewki
  • w niewielka cebula
  • 1,5 l bulionu lub lekkiego rosołu
  • sól, pieprz 
  • masło
  • śmietana 18 proc

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej łyżkę masła. Następnie dodaj posiekaną cebule i chwilę ją podsmażaj. W międzyczasie obierz i pokrój w latarki marchewkę. Dodaj ją na patelnię i podsmażaj, aż zmięknie i miejscami zbrązowieje.
  2. Kalafiora oczyść i podziel na różyczki. Nie wyrzucaj liści - one dodadzą smaku zupie. W dużym garnku zagotuj bulion i dodaj różyczki kalafiora oraz obrane i pokrojone ziemniaki. Gotuj na umiarkowanym ogniu przez ok. 15 minut.
  3. Do zupy dodaj podsmażoną marchewkę. Gotuj jeszcze przez kilka minut, następnie dopraw do smaku przyprawami.
  4. Kiedy warzywa będą już miękkie, zapraw zupę zahartowaną śmietaną. Jeśli chcesz wzbogacić smak, dodaj także ok. 50 g serka topionego lub fety.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.