• Link został skopiowany

Najprostsze lody Ewy Wachowicz. Zrobisz je bez maszynki

Nie ma lepszego pomysłu na upalne dni niż domowe, pyszne lody. Niestety poro przepisów jest czasochłonnych i wymaga specjalnej maszynki, przez co wielu z was woli po prostu kupić je w sklepie. Tymczasem warto wypróbować pomysł na lody Ewy Wachowicz. Wystarczą garnuszek i zamrażarka.
Domowe lody słony karmel
fot. Bartosz Luczak/shutterstock

Przepisy Ewy Wachowicz są uwielbiane przez internautów. Przy każdym wpisie popularnej prezenterki pojawiają się setki pozytywnych komentarzy zachwalających jej pomysły. Niedawno kulinarna gwiazda podzieliła się recepturą na modny smak lodów. Wystarczy pięć składników, chwila cierpliwości i gotowe!

Przepis na lody Ewy Wachowicz

Składniki:

  • pół łyżeczki soli,
  • szklanka słodkiej śmietanki 30 proc.,
  • puszka mleka skondensowanego słodzonego,
  • 100 g orzeszków ziemnych (solonych i prażonych),
  • opakowanie (250 g) serka mascarpone.

Sposób przygotowania

1. Ewa Wachowicz poleca rozpocząć przygotowywanie lodów kilka godzin przed planowaną słodką ucztą. Warto zacząć od gotowania puszki z mlekiem skondensowanym. Robimy to przez około 3 godziny, a następnie wyjmujemy, studzimy i dopiero wtedy otwieramy;

2. Do dużej miski wkładamy serek mascarpone i dodajemy prawie całą puszkę kajmaku. Zostawiamy 2-3 łyżki na dnie. Następnie dodajemy trochę soli i miksujemy;

3. Siekamy orzeszki i przekładamy do miseczki. Mieszamy z pozostałym kajmakiem i odstawiamy;

4. Ubijamy na sztywno śmietankę;

5. Przekładamy śmietanę do dużej miski z serem i kajmakiem i delikatnie mieszamy, przekładamy do naczynia, w którym chcemy serwować lody;

6. Na wierzchu masy rozkładamy masę orzechową;

7. Wkładamy do zamrażarki na 5 godzin;

8. Dekorujemy owocami i jadalnymi kwiatami. Smacznego!

Przepis pochodzi z oficjalnej strony Ewy Wachowicz. 

Więcej o: