Przepis na knedle ze śliwkami. Dodaj do nich genialną zasmażkę, a już nigdy nie będziesz jeść inaczej

Knedle ze śliwkami to jedno z najlepszych dań, które można zjeść, gdy chcemy poprawić sobie humor. Mięciutkie, słodkie i sycące - czy potrzeba jeszcze czegoś więcej? Właściwie, to tak - wspaniałym uzupełnieniem knedli będzie dodanie do nich zasmażki z palonego masła. O losie...

Knedle ze śliwkami budzą ciepłe skojarzenia i wspomnienia z domem, końcem lata, babcią, która robiła je w najlepszej wersji. Postanowiliśmy więc podzielić się przepisem, który przeniesie was do czasów dzieciństwa, poprawi humor lub po prostu sprawi, że zjecie coś naprawdę pysznego. Nie zapomnijcie do knedelków dodać fantastycznej zasmażki - z nią smakują jeszcze lepiej! Poniżej znajdziecie przepis na knedle ze śliwkami, który podbije waszą kuchnię.

Przepis na knedle ze śliwkami i genialną zasmażką

Składniki:

  • pół kilograma ziemniaków
  • 20 śliwek
  • 150 g mąki pszennej
  • jajko
  • 50 g bułki tartej
  • 100 g masła
  • sól
  • 1/3 szklanki cukru + cukier do zasmażki
Zobacz wideo Dwa pyszne ciasta ze śliwkami - idealne na weekend

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj. Następnie razem z jajkiem, mąką i odrobiną soli zagnieć je w jednolite ciasto. Ze śliwek usuń pestki, ale staraj się, by owoce pozostały w całości. Wymieszaj śliwki z cukrem.

Z przygotowanego wcześniej ciasta odrywaj niewielkie kawałki, zgniataj je dłonią i nadziewaj śliwkami, a następnie zalep tak, aby ciasto szczelnie okleiło owoc. Knedle gotuj w gorącej wodzie przez około pięć minut lub do momentu, aż wypłyną na wierzch.

Teraz zrób zasmażkę. Masło doprowadź do temperatury 160 stopni Celsjusza i czekaj, aż się zarumieni. Wtedy dodaj bułkę tartą, sól oraz szczyptę cukru. Wymieszaj dokładnie, poczekaj, aż bułka lekko się zrumieni i zdejmij z ognia. Knedle polej gorącą zasmażką.

Przepis na knedle ze śliwkami jest naprawdę banalny. Mamy nadzieję, że 

Więcej o: