Chlebek rwany to najlepszy dodatek do grilla, a także niezastąpiona przekąska podczas spotkań w większym gronie. Przepis jest banalny i sama go sprawdziłam. Jedno jest pewne - takie pieczywo smakuje obłędnie i wcale nie przesadzam - koniecznie się przekonaj.
Mizeria na zimę - przepis z zeszytu babci. Zrezygnuj z tarki, będzie idealna
Składniki:
- 600 g mąki pszennej
- 40 g drożdży
- 300 ml letniej wody
- płaska łyżeczka cukru
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżeczki soli
Masło czosnkowo-ziołowe:
- 150 g masła (najlepiej miękkiego)
- 3 ząbki czosnku
- natka pietruszki (pęczek)
- sól i pieprz
Chlebek rwany - sposób wykonania:
- Przygotuj miskę i wkrusz do niej drożdże. Dodaj cukier oraz połowę wody i wymieszaj. Następnie odstaw rozczyn na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
- Dodaj przesianą mąkę, sól i olej i całość dokładnie wymieszaj i przełóż na stolnice podsypaną mąką. Zagnieć na gładkie i elastyczne ciasto. Następnie przykryj je ściereczką i pozostaw na godzinę, by wyrosło.
- Kiedy chlebek rośnie, przygotuj masło. Włóż wszystkie składniki do rondelka, wymieszaj i rozpuść masło.
- Kiedy twoje ciasto już wyrośnie, rozwałkuj je na grubość ok. 0,5 cm. Całą powierzchnię nasmaruj masłem. Następnie wytnij kilka podłużnych pasków (o szerokości ok. 5 cm) i zwiń je w rulon.
- Przygotuj okrągłą formę do pieczenia i wyłóż ja papierem. Włóż zwinięte rulony ciasta i piecz je przez ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Przepis na gofry jak z budki nad morzem. Sekret tkwi w ubijaniu "aż ręka zaboli"
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.