Ciasta z sezonowymi owocami smakują obłędnie. Warto więc latem korzystać z darów natury i piec jak najwięcej ciast. Jeśli jednak chcemy zachować smak owoców i warzyw na dłużej, zdecydowanie powinniśmy rozważyć zamykanie tej pory roku w słoiku. Powidła i dżemy, przetwory i mrożonki mogą cieszyć nas przez cały rok.
Zobacz wideo Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem
Ciasto lane z jabłkami - przepis na prosty deser
Składniki:
- 3 szklanki mąki,
- 1 szklanka cukru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 4 jajka,
- niepełna szklanka oleju,
- 6 łyżek jogurtu naturalnego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 5-6 jabłek,
- 1-2 łyżeczki cynamonu.
Więcej przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Przepis na ciasto lane z jabłkami. Sposób przygotowania krok po kroku
Przygotowanie lanego ciasta z jabłkami nie jest trudne. Wręcz przeciwnie - jest banalnie proste. Jeśli więc szukasz propozycji na deser na weekend - nie zastanawiaj się dłużej. Gwarantujemy, że wszyscy domownicy pokochają je i błyskawicznie zniknie z talerzy.
Sposób przygotowania:
- Jabłka obierz, wykrój środki i pokrój w plasterki. Posyp je cynamonem i wymieszaj.
- Jajka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Następnie dodaj jogurt naturalny oraz olej. Do składników dosyp mąkę i proszek do pieczenia.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nie część masy mas.
- Następny krok to ułożenie jabłek jedno przy drugim.
- Na wierzch wylej pozostałą masę.
- Ciasto wstaw do piekarnika na około 50 minut. Należy piec je w temperaturze 180 stopni.
Możesz podawać ciepłe ciasto z lodami. Smacznego!