Ciasto lane z jabłkami - przepis. Mokre, tanie i szybkie ciasto, które znika w mgnieniu oka. Pyszota!

Ciasto lane z jabłkami to przepis niezwykle prosty i to na deser, który wręcz smakuje obłędnie. Robi się go szybko, a z talerzy znika po prostu błyskawicznie. Jak zatem przygotować ciasto lane z jabłkami? Sprawdź.

Ciasta z sezonowymi owocami smakują obłędnie. Warto więc latem korzystać z darów natury i piec jak najwięcej ciast. Jeśli jednak chcemy zachować smak owoców i warzyw na dłużej, zdecydowanie powinniśmy rozważyć zamykanie tej pory roku w słoiku. Powidła i dżemy, przetwory i mrożonki mogą cieszyć nas przez cały rok.

Zobacz wideo Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem

Ciasto lane z jabłkami - przepis na prosty deser

Składniki:

  • 3 szklanki mąki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 4 jajka,
  • niepełna szklanka oleju,
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 5-6 jabłek,
  • 1-2 łyżeczki cynamonu.

Więcej przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na ciasto lane z jabłkami. Sposób przygotowania krok po kroku

Przygotowanie lanego ciasta z jabłkami nie jest trudne. Wręcz przeciwnie - jest banalnie proste. Jeśli więc szukasz propozycji na deser na weekend - nie zastanawiaj się dłużej. Gwarantujemy, że wszyscy domownicy pokochają je i błyskawicznie zniknie z talerzy.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka obierz, wykrój środki i pokrój w plasterki. Posyp je cynamonem i wymieszaj.
  2. Jajka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Następnie dodaj jogurt naturalny oraz olej. Do składników dosyp mąkę i proszek do pieczenia.
  3. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nie część masy mas.
  4. Następny  krok to ułożenie jabłek jedno przy drugim.
  5. Na wierzch wylej pozostałą masę.
  6. Ciasto wstaw do piekarnika na około 50 minut. Należy piec je w temperaturze 180 stopni.

Możesz podawać ciepłe ciasto z lodami. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.