Sałatka z cukinii na zimę. Zwykły ocet się tu nie sprawdzi - postaw na wersję owocową

Sałatka na zimę z cukinii to kolejna pozycja na liście przetworów na zimę obowiązkowych do zrobienia. Przepis jest banalny, ale ciocia Bożenka podpowiedziała mi, jak go udoskonalić. Zamiast octu spirytusowego warto użyć jabłkowego.
Zobacz wideo

Sałatka z cukinii na zimę to świetny dodatek do obiadu, świetnie smakuje jako dodatek do mięs i wędlin na zimno, a także świetny dodatek do hot dogów i kanapek. Przepis jest prosty, ale ostatnio zamieniłam zwykły ocet na jabłkowy. Przyznam się, że sałatka wyszła fantastyczna - został tylko jeden słoik. Na pewno zrobię jeszcze jedną partię.

Sałatka z cukinii na zimę 

Składniki:

  • 2 kg cukinii, najlepiej młodej
  • 3 papryki, mogą być kolorowe
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 4 czubate łyżki soli

Zalewa:

  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanka octu jabłkowego
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 3-4 listki laurowe
  • łyżeczka gorczycy
  • łyżeczka pieprzu młotkowanego

Sałatka z cukinii - sposób wykonania:

  1. Cukinię umyj i pokrój ją w cienkie plastry. Cebule pokrój w piórka, paprykę w paski, a marchewkę w talarki. Całość zasyp solą i wymieszaj. Odstaw na 2 godziny, by warzywa puściły sok.
  2. Przygotuj zalewę. Wszystkie składniki zagotuj i gorącym płynem zalej warzywa. Ponownie wymieszaj i odstaw na 2-3 godziny.
  3. Przygotuj czyste, wyparzone słoiki i włóż do nich sałatkę razem z zalewą. Słoiki szczelnie zakręć i pasteryzuj je przez 10 minut.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.