Sałatka na zimę z cukinii to kolejna pozycja na liście przetworów na zimę obowiązkowych do zrobienia. Przepis jest banalny, ale ciocia Bożenka podpowiedziała mi, jak go udoskonalić. Zamiast octu spirytusowego warto użyć jabłkowego.
FVPhotography /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo
Sałatka z cukinii na zimę to świetny dodatek do obiadu, świetnie smakuje jako dodatek do mięs i wędlin na zimno, a także świetny dodatek do hot dogów i kanapek. Przepis jest prosty, ale ostatnio zamieniłam zwykły ocet na jabłkowy. Przyznam się, że sałatka wyszła fantastyczna - został tylko jeden słoik. Na pewno zrobię jeszcze jedną partię.
REKLAMA
Sałatka z cukinii na zimę
Składniki:
2 kg cukinii, najlepiej młodej
3 papryki, mogą być kolorowe
2 marchewki
2 cebule
4 czubate łyżki soli
Zalewa:
1 szklanka cukru
2 szklanka octu jabłkowego
kilka kulek ziela angielskiego
3-4 listki laurowe
łyżeczka gorczycy
łyżeczka pieprzu młotkowanego
Sałatka z cukinii - sposób wykonania:
Cukinię umyj i pokrój ją w cienkie plastry. Cebule pokrój w piórka, paprykę w paski, a marchewkę w talarki. Całość zasyp solą i wymieszaj. Odstaw na 2 godziny, by warzywa puściły sok.
Przygotuj zalewę. Wszystkie składniki zagotuj i gorącym płynem zalej warzywa. Ponownie wymieszaj i odstaw na 2-3 godziny.
Przygotuj czyste, wyparzone słoiki i włóż do nich sałatkę razem z zalewą. Słoiki szczelnie zakręć i pasteryzuj je przez 10 minut.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.