• Link został skopiowany

Sałatka z cukinii na zimę. Zwykły ocet się tu nie sprawdzi - postaw na wersję owocową

Sałatka na zimę z cukinii to kolejna pozycja na liście przetworów na zimę obowiązkowych do zrobienia. Przepis jest banalny, ale ciocia Bożenka podpowiedziała mi, jak go udoskonalić. Zamiast octu spirytusowego warto użyć jabłkowego.
Sałatka z cukinii
FVPhotography /Shutterstock
Zobacz wideo

Sałatka z cukinii na zimę to świetny dodatek do obiadu, świetnie smakuje jako dodatek do mięs i wędlin na zimno, a także świetny dodatek do hot dogów i kanapek. Przepis jest prosty, ale ostatnio zamieniłam zwykły ocet na jabłkowy. Przyznam się, że sałatka wyszła fantastyczna - został tylko jeden słoik. Na pewno zrobię jeszcze jedną partię.

Sałatka z cukinii na zimę 

Składniki:

  • 2 kg cukinii, najlepiej młodej
  • 3 papryki, mogą być kolorowe
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 4 czubate łyżki soli

Zalewa:

  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanka octu jabłkowego
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 3-4 listki laurowe
  • łyżeczka gorczycy
  • łyżeczka pieprzu młotkowanego

Sałatka z cukinii - sposób wykonania:

  1. Cukinię umyj i pokrój ją w cienkie plastry. Cebule pokrój w piórka, paprykę w paski, a marchewkę w talarki. Całość zasyp solą i wymieszaj. Odstaw na 2 godziny, by warzywa puściły sok.
  2. Przygotuj zalewę. Wszystkie składniki zagotuj i gorącym płynem zalej warzywa. Ponownie wymieszaj i odstaw na 2-3 godziny.
  3. Przygotuj czyste, wyparzone słoiki i włóż do nich sałatkę razem z zalewą. Słoiki szczelnie zakręć i pasteryzuj je przez 10 minut.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: