Tradycyjne leczo smakuje najlepiej, jednak delikatna zmiana od standardowego przepisu może tylko podkręcić smak. Wykorzystanie piekarnika w tym daniu nie jest oczywiste, ale sprawi, że stanie się smaczniejsze.
Fot. Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Pochodząca z Węgier potrawa podbiła serca i w Polsce. Przepis jest u nas popularny i udoskonalany. Wykorzystywane są do niego sezonowe warzywa oraz różnego rodzaju mięsa. Aby jeszcze bardziej wydobyć z dania najlepsze smaki, warto wykorzystać trik z papryką i piekarnikiem. Doznania smakowe będą inne, ale warto to sprawdzić i samemu się przekonać.
REKLAMA
Przepis na leczo z wykorzystaniem piekarnika
Składniki
1 kg cukinii,
300 g kiełbasy wiejskiej,
½ kg pomidorów,
1 cebula,
3 ząbki czosnku,
3 czerwone papryki,
150 ml passaty pomidorowej lub 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
2 łyżki smalcu,
sól, pieprz, oregano, świeża pietruszka, słodka i ostra papryka do smaku.
Zobacz wideo
Sposób przygotowania
Paprykę umyj, przekrój i usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój w grubsze paski i umieść na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piekarnik rozgrzej do 180°C i piecz przez około 40 minut, do momentu aż skórka zacznie się przypiekać.
W czasie gdy papryka się piecze, czas na przygotowanie reszty składników. Kiełbasę pokrój w talarki, cebulę w piórka, czosnek przeciśnij przez praskę, cukinię umyj i pokrój w większą kostkę.
Pomidory umyj, sparz we wrzątku, a następnie obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
Do większego garnka włóż smalec i podgrzej go. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć cebulę i chwilę podsmaż. Dodaj czosnek i smaż przez 2 minuty. Wrzuć resztę warzyw i podsmażaj, aż zmiękną. Następnie dodaj kiełbasę.
Gdy papryka się już upiecze delikatnie obierz ją ze skórki i wrzuć do garnka. Całość zamieszaj, dodaj koncentrat lub passatę i duś pod przykryciem przez około 20 minut. Jeśli uznasz, że zupa jest za gęsta, możesz do niej dodać odrobinę bulionu.
Po upłynięciu tego czasu zdejmij pokrywkę i dopraw danie. Gotuj przez około 5 minut, dodaj posiekaną pietruszkę.