Leczo z cukinii z twistem. Trik z piekarnikiem odmieni smak tej potrawy

Tradycyjne leczo smakuje najlepiej, jednak delikatna zmiana od standardowego przepisu może tylko podkręcić smak. Wykorzystanie piekarnika w tym daniu nie jest oczywiste, ale sprawi, że stanie się smaczniejsze.

Pochodząca z Węgier potrawa podbiła serca i w Polsce. Przepis jest u nas popularny i udoskonalany. Wykorzystywane są do niego sezonowe warzywa oraz różnego rodzaju mięsa. Aby jeszcze bardziej wydobyć z dania najlepsze smaki, warto wykorzystać trik z papryką i piekarnikiem. Doznania smakowe będą inne, ale warto to sprawdzić i samemu się przekonać.

Przepis na leczo z wykorzystaniem piekarnika

Składniki

  • 1 kg cukinii,
  • 300 g kiełbasy wiejskiej,
  • ½ kg pomidorów,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 czerwone papryki,
  • 150 ml passaty pomidorowej lub 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki smalcu,
  • sól, pieprz, oregano, świeża pietruszka, słodka i ostra papryka do smaku.
Zobacz wideo

Sposób przygotowania

  1. Paprykę umyj, przekrój i usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój w grubsze paski i umieść na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piekarnik rozgrzej do 180°C i piecz przez około 40 minut, do momentu aż skórka zacznie się przypiekać.
  2. W czasie gdy papryka się piecze, czas na przygotowanie reszty składników. Kiełbasę pokrój w talarki, cebulę w piórka, czosnek przeciśnij przez praskę, cukinię umyj i pokrój w większą kostkę.
  3. Pomidory umyj, sparz we wrzątku, a następnie obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
  4. Do większego garnka włóż smalec i podgrzej go. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć cebulę i chwilę podsmaż. Dodaj czosnek i smaż przez 2 minuty. Wrzuć resztę warzyw i podsmażaj, aż zmiękną. Następnie dodaj kiełbasę.
  5. Gdy papryka się już upiecze delikatnie obierz ją ze skórki i wrzuć do garnka. Całość zamieszaj, dodaj koncentrat lub passatę i duś pod przykryciem przez około 20 minut. Jeśli uznasz, że zupa jest za gęsta, możesz do niej dodać odrobinę bulionu.
  6. Po upłynięciu tego czasu zdejmij pokrywkę i dopraw danie. Gotuj przez około 5 minut, dodaj posiekaną pietruszkę.
  7. Podawaj z pieczywem lub ziemniakami.
Więcej o:
Copyright © Agora SA