Do jakiej wody najlepiej wkładać ziemniaki? Do żadnej. Anna Starmach ma na nie inny sposób

Gotowanie ziemniaków - czynność niby prosta i przyziemna, a czasem może nastręczyć problemów. Wiele osób zastanawia się, czy lepiej wkładać je do zimnej, czy do gorącej wody? Okazuje się, że do ich ugotowania wcale nie musimy wykorzystywać wody. Anna Starmach podzieliła się przepisem, który, jak przekonuje, "zaskoczy największych smakoszy".

Gotowanie ziemniaków tylko w wodzie? Jeśli tak lubicie i na takie macie ochotę, to jak najbardziej. Jeśli jednak lubicie testować nowe przepisy i sprawdzać, jak dany produkt będzie smakował w zupełnie innej wersji, koniecznie sprawdźcie recepturę, którą na swojej oficjalnej stronie podzieliła się Anna Starmach.

Jurorka programu "MasterChef Junior" przyznaje, że ziemniaki w takiej wersji zaskoczą nawet największych smakoszy. Gwiazda w swoim przepisie nie gotuje bowiem ziemniaków w wodzie - zamiast tego używa mleczka kokosowego. Jesteście ciekawi, jak to wygląda krok po kroku? Poniżej znajdziecie szczegółową instrukcję.

Ziemniaki Anny Starmach w mleczku kokosowym

Składniki:

  • pół kilograma małych ziemniaków
  • pół litra mleczka kokosowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 6 cm korzeń imbiru
  • 3 szalotki
  • 3 papryczki chili
  • kurkuma do smaku
  • świeża kolendra do dekoracji
Zobacz wideo Trzy przepisy na orzeźwiające lemoniady

Sposób przygotowania:

Imbir, papryczki, szalotki, czosnek oraz przyprawy blendujemy na gładką masę. Dodajemy do mleczka kokosowego i przez kwadrans gotujemy mieszankę na małej mocy palnika.

Ziemniaki myjemy. Starmach podpowiada, żeby zrobić na nich niewielkie nacięcia, by lepiej chłonęły smaki. Dodajemy je do przygotowanej wcześniej pasty i gotujemy wszystko razem pod przykryciem przez 40 minut. 

Aby przygotowany sos był gęstszy, redukujemy go, czyli odparowujemy nadmiar wody. Gdy już będzie miał pożądaną przez nas konsystencję, danie podajemy posypane kolendrą.

Jak zagęścić sos? Te proste triki pomogą uzyskać aksamitną konsystencjęJak zagęścić sos? Proste triki na uzyskanie aksamitnego wykończenia

Jak zagęścić sos? Domowe sposobySos wyszedł Ci za rzadki? Oto 5 sposobów na zagęszczenie sosu

Do jakiej wody wkładać ziemniaki? To ma znaczenie

Jeżeli jednak jesteście zwolennikami tradycyjnego gotowania ziemniaków i zastanawiacie się, jaka woda będzie najlepsza, spieszymy z odpowiedzią. Warto zapamiętać raz na zawsze: obrane lub oczyszczone ziemniaki wrzucamy do wrzątku, a nie do zimnej wody. Najlepiej, aby była także lekko osolona. 

Chodzi o to, by zachować witaminy i minerały zawarte w ziemniakach. Jest ich całkiem sporo! Ziemniaki dostarczą nam potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez i mangan, a także witaminy B1, B5, B6, A, C, E, K i PP. Jeśli wrzucimy je do gorącej wody, to sole mineralne w nich zostaną, jeśli zaś będą długo w chłodnej wodzie - stracą cenne składniki.

Z poniższego tekstu dowiecie się też, dlaczego lepiej nie obierać ziemniaków na dłuższy czas przed gotowaniem oraz do czego można wykorzystać wodę po ich ugotowaniu.

Gotowanie ziemniakówZiemniaki wrzucasz do zimnej czy gorącej wody? Tak, to ma znaczenie

Więcej o: