Gotowanie ziemniaków tylko w wodzie? Jeśli tak lubicie i na takie macie ochotę, to jak najbardziej. Jeśli jednak lubicie testować nowe przepisy i sprawdzać, jak dany produkt będzie smakował w zupełnie innej wersji, koniecznie sprawdźcie recepturę, którą na swojej oficjalnej stronie podzieliła się Anna Starmach.
Jurorka programu "MasterChef Junior" przyznaje, że ziemniaki w takiej wersji zaskoczą nawet największych smakoszy. Gwiazda w swoim przepisie nie gotuje bowiem ziemniaków w wodzie - zamiast tego używa mleczka kokosowego. Jesteście ciekawi, jak to wygląda krok po kroku? Poniżej znajdziecie szczegółową instrukcję.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Imbir, papryczki, szalotki, czosnek oraz przyprawy blendujemy na gładką masę. Dodajemy do mleczka kokosowego i przez kwadrans gotujemy mieszankę na małej mocy palnika.
Ziemniaki myjemy. Starmach podpowiada, żeby zrobić na nich niewielkie nacięcia, by lepiej chłonęły smaki. Dodajemy je do przygotowanej wcześniej pasty i gotujemy wszystko razem pod przykryciem przez 40 minut.
Aby przygotowany sos był gęstszy, redukujemy go, czyli odparowujemy nadmiar wody. Gdy już będzie miał pożądaną przez nas konsystencję, danie podajemy posypane kolendrą.
Jeżeli jednak jesteście zwolennikami tradycyjnego gotowania ziemniaków i zastanawiacie się, jaka woda będzie najlepsza, spieszymy z odpowiedzią. Warto zapamiętać raz na zawsze: obrane lub oczyszczone ziemniaki wrzucamy do wrzątku, a nie do zimnej wody. Najlepiej, aby była także lekko osolona.
Chodzi o to, by zachować witaminy i minerały zawarte w ziemniakach. Jest ich całkiem sporo! Ziemniaki dostarczą nam potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez i mangan, a także witaminy B1, B5, B6, A, C, E, K i PP. Jeśli wrzucimy je do gorącej wody, to sole mineralne w nich zostaną, jeśli zaś będą długo w chłodnej wodzie - stracą cenne składniki.
Z poniższego tekstu dowiecie się też, dlaczego lepiej nie obierać ziemniaków na dłuższy czas przed gotowaniem oraz do czego można wykorzystać wodę po ich ugotowaniu.