Grzyby to jeden z ciekawszych smaków. W lesie znajdziemy ich mnóstwo - od borowików, przez kurki, po maślaki i kanie. Zapaleni grzybiarze już od maja szukają najlepszych okazów i zastanawiają się, w jaki sposób przedłużyć ich ważność. Jak przechowywać grzyby, by można było się nimi zajadać kilka dni lub tygodni po zebraniu? Możemy je zamrozić, schować do lodówki lub ususzyć. Podpowiadamy, który sposób jest najlepszy.
Więcej ciekawych przepisów i porad kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
Możemy zrobić to na trzy różne sposoby:
Odpowiednie przechowywanie grzybów jest rzeczą niezwykle istotną. Jeżeli wybierzemy którąś metodę, musimy podpisać woreczek lub pudełko i opatrzyć je datą. To sprawi, że będziemy wiedzieć, czy możemy jeszcze wykorzystać skarby lasu.
Niektóre świeże grzyby stają się trujące, a inne tracą swój smak, na przykład kurki będą gorzkie. Dlatego też najlepiej od razu przygotować pyszne grzybowe danie lub po prostu ususzyć składnik.