Zobacz wideo Tajniki szefa kuchni - pierogi z kapustą i grzybami
Nasz kraj obfituje w wiele klasycznych i tradycyjnych dań. I choć z biegiem czasu trendy żywieniowe ulegają nieustannym zmianom, to jednak są potrawy, do których zawsze chętnie wracamy. Przykładem są pierogi z kapustą i grzybami. Kto z nas nie zajadał się nimi, kiedy babcia stawiała na stole duży półmisek tych gorących przysmaków okraszonych cebulką?
Pierogi z kapustą i grzybami, przepis na babciny obiad
Tajemnicą udanych pierogów jest nie tylko przyrządzenie farszu o idealnej konsystencji czy smaku. Aby nasze pierogi były takie jak dawniej, bardzo ważne jest ciasto. Musi być elastyczne i miękkie, a przede wszystkim cieniutkie.
Dlatego tak ważne są proporcje oraz użyte składniki. Istotne jest to, jakiej mąki użyjemy do zrobienia pierogów. Zatem jaka mąka na pierogi? Najlepszą jest pszenna typu 500 bądź 650. To właśnie dzięki niej nasze ciasto będzie elastyczne.
Składniki.
Ciasto:
- kg mąki pszennej typu 500,
- pół łyżeczki soli,
- 400 ml wrzątku.
Farsz:
- kg kiszonej kapusty,
- 100 g suszonych grzybów,
- 3 cebule,
- 4 listki laurowe,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- sól,
- pieprz czarny świeżo mielony.
Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Przepis na pierogi z kapustą i grzybami. Sposób przygotowania
Farsz na pierogi:
- Grzyby wkładamy do miski i zalewamy wodą z kranu. Czekamy, aż zmiękną. Kiedy będą już elastyczne, dokładnie płuczemy je pod strumieniem bieżącej wody, ścierając z nich najmniejsze drobinki piasku.
- Do wysokiego garnka wrzucamy kapustę kiszoną. Wcześniej należy ją mocno odcisnąć nad zlewem, tak aby pozbyć się nadmiaru kwasu. Zalewamy kapustę wodą do połowy. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie oraz oczyszczone grzyby suszone. Gotujemy na wolnym ogniu, mieszając co jakiś czas, aby nie przypalić kapusty.
- Kapustę gotujemy do momentu, kiedy największy z dodanych grzybów jest już mięciutki.
- Kiedy kapusta kiszona i grzyby są już ugotowane, wyciągamy z niej liście laurowe, ziele angielskie, oraz grzyby. Zioła wyrzucamy. Natomiast grzyby siekamy drobno za pomocą ostrego noża.
- Kapustę odcedzamy z wody. Kiedy przestygnie, rękoma wyciskamy z niej nadmiar soków.
- Ostudzoną i wyciśniętą kapustę mielimy w maszynce do mięsa na grubych oczkach, lub jeśli jej nie posiadamy, kroimy kilkakrotnie, aby była drobniutka.
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy na oleju, aż będzie złocista. Do posiekanej kapusty i grzybów wlewamy cebulę wraz z olejem i doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
- Farsz dokładnie mieszamy i odstawiamy.
Ciasto na pierogi:
- Przygotowujemy ciasto. Na oczyszczoną stolnicę wysypujemy kg mąki, lekko solimy. W kopczyku zrobionym z mąki wykonujemy dołek. Delikatnie i stopniowo dodajemy wrzątek, ugniatając przy tym nasze ciasto. Kiedy będzie już gładkie i jednolite dzielimy je na połowę.
- Pierwszą część rozwałkowujemy tak, aby uzyskać cienkie koło z ciasta. Za pomocą szklanki wycinamy kółka. Do każdego z nich wkładamy po jednej łyżeczce farszu. Formujemy pierogi.
Gotowanie pierogów:
- Odkładamy je na ściereczkę posypaną mąką i przykrywamy ręcznikiem papierowym, aby nie wyschły.
- W wysokim garnku gotujemy wodę z łyżką soli. Dodajemy odrobinę oleju. Do wrzątku delikatnie wrzucamy nasze pierogi z kapustą i grzybami i gotujemy około trzech minut od momentu kiedy wypłyną na wierzch. Warto tuż po wrzuceniu ich do wody, pomieszać delikatnie całość za pomocą silikonowej szpatułki, tak aby oderwały się od dna.
- Ugotowane pierogi wyciągamy z wody za pomocą specjalnej cedzakowej łyżki i przekładamy je na durszlak. Płuczemy delikatnie pod bieżącą wodą.
Tak przygotowane pierogi z kapustą i grzybami podajemy z usmażoną cebulką. Smacznego!