Jak zrobić leczo z cukinią i kiełbasą? To jedno z najprostszych dań pod słońcem, ale uważaj na warzywa

Leczo z cukinią i kiełbasą to potrawa, która uda się każdemu. Robi się ją bardzo łatwo, na dodatek w jednym garnku, więc nie czeka was długie i żmudne zmywanie naczyń. Teraz, kiedy cukinia jest świeża i doskonale smakuje, jest najlepszy moment na zrobienie tego dania. Jak zrobić leczo? Podpowiadamy. Pamiętajcie, by nie rozgotować warzyw!

Leczo z cukinią i kiełbasą to świetne rozwiązanie dla osób, którym nie chce się główkować nad tym, co zrobić dziś na obiad. Zwłaszcza jeśli musi najeść się cała rodzina. Danie nie jest trudne, robi się je dość szybko i jest bardzo sycące. Możecie je zrobić również w wersji wegetariańskiej, jeśli nie jadacie mięsa lub chcecie, żeby leczo było nieco lżejsze. Jak zrobić leczo? Poniżej znajdziecie szczegółową instrukcję. Uważajcie, by nie przesadzić z gotowaniem warzyw, inaczej może powstać nieapetyczna papka.

Przepis na leczo z cukinią i kiełbasą

Składniki:

  • 2 cebule
  • 2 łyżki smalcu
  • 3 papryki różnokolorowe
  • 200 g kiełbasy wiejskiej
  • 2 ząbki czosnku
  • cukinia
  • 1 kg pomidorów
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
  • łyżeczka papryki mielonej ostrej
Zobacz wideo Trzy przepisy na orzeźwiające lemoniady. Najlepiej smakują w upały

Sposób przygotowania:

Kiełbasę pokrój na kawałki lub plastry. Cebule obierz i pokrój w kostkę. Z papryk wytnij gniazda nasienne i pokrój warzywa w paseczki lub w kostkę. Odcinamy końcówki cukinii, wycinamy środek i również kroimy w kostkę lub w plasterki. Sparz pomidory, obierz ze skóry i pokrój. 

W szerokim garnku rozgrzej smalec. Na rozgrzany smalec wrzuć cebulę i czosnek i podsmażaj, aż się zeszkli. Następnie dodaj kiełbasę i smaż wszystko przez około 5-7 minut. Potem dodaj paprykę i znów podsmażaj przez 3 do 5 minut. Dorzuć do garnka cukinię i smaż wszystko przez kolejnych kilka minut. Na koniec dodaj pomidory i koncentrat pomidorowy. Zamieszaj.

Leczo dopraw mieloną papryką, solą oraz pieprzem. Wymieszaj jeszcze raz całe danie i duś przez około 7-10 minut.

Leczo z cukinią i kiełbasą najlepiej podawać z grubą pajdą chleba. Jeśli nie jesz pieczywa lub nie przepadasz za takim dodatkiem do obiadu, możesz jeść leczo na przykład z kaszą lub zupełnie bez niczego - spożywane solo również będzie świetnie smakowało!

Więcej o: