Przepis na sok z aronii. Warto dodać do niego kwaśny dodatek, a będzie prawdziwą witaminową bombą

Charakterystyczny kwaśno-cierpki smak i niezwykłe właściwości. Aronia to owoc, który możecie wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Dżem, nalewka, a może napój? My dzisiaj stawiamy na tę ostatnią propozycję. Poznajcie przepis na sok z aronii.

Aronia, nazywana często cierpką jagodą, to owoc o wielu wyjątkowych właściwościach dla naszego organizmu. Dlaczego warto po nią sięgać? Przekonajcie się sami. 

Zobacz wideo Przepyszne lemoniady. Przepis, który warto wykorzystać podczas upałów

Właściwości aronii 

Aronia jest bogata w witaminy C, B1, B2, B6, A, E, P i PP oraz minerały takie jak magnez, żelazo, wapń, fosfor czy potas. Pomaga w zapobieganiu zawałom serca, udarom mózgu, Alzheimerowi i nadciśnieniu. Te niezwykłe owoce wzmacniają także odporność. Nieocenione są w leczeniu przeziębienia, grypy lub alergii. Co ciekawe mówi się również o wykorzystaniu aronii w walce z nowotworami. W trakcie leczenia regeneruje organizm i hamuje budowanie komórek rakowych.

PomidoryZepsute pomidory? Niekoniecznie. Prosty trik z suszeniem może pomóc

Owoce te rzadko spożywane są na surowo ze względu na cierpki smak. Świetnie natomiast smakują w różnego rodzaju przetworach. Dzisiaj przedstawiamy wam przepis na sok z aronii. 

Przepis na sok z aronii. Smaczny, zdrowy i prosty

Knedle z borówkamiKnedle z borówkami - pyszna i prosta alternatywa dla śliwek

Składniki: 

  • kg owoców aronii,
  • 500 ml wody,
  • 600 g cukru,
  • 20 g kwasku cytrynowego,
  • garść liści aronii,
  • garść liści z czarnej porzeczki.

Przepis na sok z aronii - przygotowanie:

  1. Zaczynamy dokładnego umycia owoców. Pozbywamy się ogonków i wrzucamy aronię do dużego garnka.
  2. Dodajemy do nich liście aronii oraz porzeczki. Zalewamy wodą.
  3. Całość doprowadzamy do zagotowania, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez około 30 minut. Po czasie garnek odstawiamy do ostudzenia. 
  4. Teraz możemy zabrać się za przecedzenie soku. Przelewamy go przez sitko, a owoce miksujemy blenderem i wyciskamy przez gazę. 
  5. Do wywaru dodajemy kwasek cytrynowy i cukier. Ponownie doprowadzamy do zagotowania, cały czas mieszając. 
  6. Sok przelewamy do wyparzonych butelek lub słoików. Jeżeli chcecie cieszyć się jego smakiem dłużej, możecie poddać go pasteryzacji. Dno garnka wykładamy ściereczką, umieszczamy w nim słoiki, a następnie nalewamy wody do maksymalnie 3/5 wysokości słoików. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i pasteryzujemy sok przez 15-20 minut. Wyciągamy słoiki i odwracamy do góry dnem do ostygnięcia. 
  7. Sok z aronii przechowujemy w zacienionym, chłodnym miejscu. 

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: