Ciasto ze śliwkami, czyli pomysł na szybki deser. Dodaj słodką kruszonkę, aby podkreślić smak wypieku

Koniec sierpnia to idealny czas na wykorzystanie w wypiekach śliwek. Ciasto ze śliwkami to idealny wybór nie tylko na niedzielny deser, ale jako smaczna i zdrowa przekąska w ciągu dnia. Robi się je naprawdę szybko i co najważniejsze - wystarczy kilka składników, które z powodzeniem dostaniemy w każdym osiedlowym sklepie.

Ciasto ze śliwkami to idealny wybór, kiedy chcemy cieszyć się końcówką lata także na talerzu. Jego przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu, a składniki znajdziemy w zakamarkach każdej kuchni lub osiedlowym sklepie. Liczą się tu jedynie śliwki - te duże, dojrzałe, fioletowe - i niezwykle smaczne.

Zobacz wideo Pyszna lemoniada, którą zrobisz w kilka minut

Więcej inspirujących i smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Ciasto ze śliwkami, czyli końcówka lata na talerzu

Jeśli chodzi o przygotowanie tego ciasta, to w pierwszej kolejności powinniśmy zatroszczyć się o główny składnik, czyli śliwki. Warto wybierać te od lokalnych dostawców i rolników. Są one wyjątkowo smaczne, czyli słodkie i lekko kwaśne. Pozostałe składniki z powodzeniem znajdziemy w zakamarkach naszej kuchni. Dobra rada jest taka, że zanim zaczniemy przygotowywać ciasto - wszystkie składniki należy wcześniej wyjąć z lodówki.

Składniki, których potrzebujemy:

  • ok. kg śliwek typu węgierka,
  • szklanka cukru pudru,
  • kostka prawdziwego masła,
  • cztery duże jajka,
  • dwie szklanki mąki pszennej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pół szklanki cukru.

Ciasto ze śliwkami - lekka i pyszna przekąska dla każdego. Sposób przygotowania

Na samym początku zaczynamy od przygotowania kruszonki, tutaj trzeba roztopić masło (pół kostki, resztę zostawiamy do reszty ciasta) i je wystudzić. Doskonale sprawdzi się tu mały rondelek. Następnie płynne, ale letnie masło przelewamy do miski, dodajemy mąkę (jedną szklankę) i cukier. Wszystko mieszamy - do połączenia się składników i wstawiamy na chwilę do lodówki.

Pora na główny składnik, czyli śliwki, które należy dokładnie umyć, osuszyć, przekroić na pół i wyjąć pestki. W tym czasie możemy nagrzać piekarnik (do 180 stopni C) i przygotować blaszkę, którą można nasmarować odrobiną masła.

Samo ciasto jest równie banalne w przygotowaniu. Wystarczy w dużej misce utrzeć masło z cukrem pudrem, dodać kolejno jaka i miksować przez około 5 min na najwyższych obrotach. Dodać pozostałą część mąki i proszek do pieczenia - całość miksować przez chwilę.

Ostatnią rzeczą, którą musimy zrobić to przełożyć masę do formy, rozłożyć śliwki i całość posypać kruszonkę, którą wcześniej przygotowaliśmy. Nasz słodki deser wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach C przez około godzinę.

Wystudzone ciasto obsypujemy cukrem pudrem. Gotowe. Końcówka lata zamknięta w słodkim cieście ze śliwkami. To jest pyszne!

Więcej o: