Sezon na cukinię w pełni! Od początku sierpnia bez problemu kupimy ją w lokalnych bazarkach i warzywniakach. To właśnie w połowie lata cukinia jest najświeższa, najsmaczniejsza i... najtańsza. Warto wykorzystać ten czas w pełni i pozwolić sobie na kulinarne eksperymenty. Magda Gessler poleca pyszną zupę krem na bazie tego warzywa. Nie zapomnijcie o podsmażaniu na maśle, a wyjdzie idealna!
1. Cukinię umyj, obierz ze skórki i pokrój w cienkie paseczki lub zetrzyj na dużych oczkach. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, por i czosnek posiekaj,
2. Na dużej patelni rozgrzej masło. Podsmaż cebulę, a kiedy zacznie się złocić, dodaj czosnek, por i cukinię. Wymieszaj dokładnie i smaż przez kilka minut, a następnie dodaj liście laurowe, gałkę muszkatołową, sól, pieprz i goździki. Smaż jeszcze dwie minuty i zdejmij z ognia,
3. W dużym garnku zagotuj bulion. Dodaj podsmażone warzywa i gotuj około 20 minut. Pod koniec gotowania wyjmij listki laurowe, a następnie zblenduj,
4. Serwuj z posiekaną natką pietruszki, koperkiem, kleksem kwaśnej śmietany i grzankami.