Zupa krem z cukinii Magdy Gessler. Mistrzyni dodaje nietypową przyprawę

Magda Gessler to bez wątpienia autorytet w kulinarnym świecie. Porady słynnej restauratorki śledzą tysiące Polaków, a jej proste sztuczki próbują odtworzyć później w swoich kuchniach. Jednym ze świetnych pomysłów na lekki, letni obiad, jest zupa krem z cukinii. Dzięki dodatkowi masła i aromatycznej gałki muszkatołowej, jej smak nie ma sobie równych.

Sezon na cukinię w pełni! Od początku sierpnia bez problemu kupimy ją w lokalnych bazarkach i warzywniakach. To właśnie w połowie lata cukinia jest najświeższa, najsmaczniejsza i... najtańsza. Warto wykorzystać ten czas w pełni i pozwolić sobie na kulinarne eksperymenty. Magda Gessler poleca pyszną zupę krem na bazie tego warzywa. Nie zapomnijcie o podsmażaniu na maśle, a wyjdzie idealna!

Zupa krem z cukinii. Składniki

  • 2 świeże, duże cukinie,
  • 2 cebule,
  • 4 łyżki masła,
  • świeży koperek,
  • natka pietruszki,
  • 4 ząbki czosnku,
  • litr bulionu warzywnego,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 mały por (biała część),
  • 3 goździki,
  • 2 liście laurowe,
  • opcjonalnie: grzanki i kwaśna śmietana.

Sposób przygotowania

1. Cukinię umyj, obierz ze skórki i pokrój w cienkie paseczki lub zetrzyj na dużych oczkach. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, por i czosnek posiekaj,

2. Na dużej patelni rozgrzej masło. Podsmaż cebulę, a kiedy zacznie się złocić, dodaj czosnek, por i cukinię. Wymieszaj dokładnie i smaż przez kilka minut, a następnie dodaj liście laurowe, gałkę muszkatołową, sól, pieprz i goździki. Smaż jeszcze dwie minuty i zdejmij z ognia,

3. W dużym garnku zagotuj bulion. Dodaj podsmażone warzywa i gotuj około 20 minut. Pod koniec gotowania wyjmij listki laurowe, a następnie zblenduj,

4. Serwuj z posiekaną natką pietruszki, koperkiem, kleksem kwaśnej śmietany i grzankami. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.