Ciasto jak u babci według Ani Starmach. Pełne śliwek i kruszonki

Sezon na śliwki w pełni, dlatego trzeba go jak najlepiej wykorzystać. Aby to zrobić, wykorzystaj je do zrobienia ciasta. Ania Starmach podpowiada, w czym tkwi sekret idealnego smaku.

Ani Starmach nie trzeba przedstawiać. Jest genialną kucharką, autorką książek i portali kulinarnych. Dzieli się swoim doświadczonym zdaniem w programie MasterChef i MasterChef Junior jako jurorka.

Dodatkowo na swojej stronie internetowej publikuje sprawdzone autorskie przepisy, które chętnie odtwarzane są przez innych. Dania i wypieki cieszą się niesamowitą popularnością i pozytywnymi komentarzami. Skoro sezon na śliwki w pełni przedstawiamy oryginalny przepis Starmach na ciasto drożdżowe ze śliwkami. Jak sama autorka mówi o wypieku

Smak tego ciasta i maślanej kruszonki przeniesie Cię do beztroskiego czasu dzieciństwa :)

Przekonaj się sam!

Zobacz wideo

Przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami

Składniki na ciasto

  • 1 kg śliwek,
  • 600 g mąki,
  • 150  g cukru,
  • 80 g rozpuszczonego mleka,
  • 35 g drożdży świeżych lub 17 g drożdży instant,
  • 150 ml mleka,
  • 2 jajka.

Składniki na kruszonkę

  • 200 g mąki,
  • 120 g masła,
  • 100 g cukru.

Sposób przygotowania

  1. Połowę mleka (75 ml) podgrzej i rozpuść w nim drożdże. Dodaj to tego 1 łyżkę cukru i 2 łyżki przesianej mąki. Całość wymieszaj i odstaw do ciepłego miejsca na około 25 minut. Przykryj ściereczką.
  2. Po tym czasie zrobiony rozczyn przełóż do większej miski i dodaj stopniowo resztę mąki. Jajka roztrzep, masło rozpuść i również umieść w misce. Wlej mleko i wsyp cukier.
  3. Ciasto wyrabiaj przez około 10 minut do momentu, aż nie będzie kleiło się do ręki. W tej czynności możesz też wspomóc się robotem kuchennym, jednak pamiętaj, aby nie ustawiać go na wysokich obrotach.
  4. Wyrobione ciasto odłóż na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce i przykryj ściereczką.
  5. Śliwki umyj, podziel na połówki i wyciągnij pestki.
  6. Wszystkie składniki na kruszonkę połącz z sobą. Konsystencją masa ma przypominać mokry piasek. Odłóż do zamrażarki w celu schłodzenia.
  7. Wyrośnięte ciasto przełóż do foremki, a następnie ułóż na nim śliwki, skórkami do dołu i posyp kruszonką.
  8. Piekarnik rozgrzej do 170°C i piecz przez 50-60 minut do suchego patyczka.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.