Gruszki są skarbnicą witamin i soli mineralnych. Są smaczne, miękkie i soczyste, dlatego chętnie się nimi zajadamy i przygotowujemy różnego rodzaju napoje. Dodajemy je także do ciast i sałatek. Czasem jednak zdarza się tak, że owoce nie są dojrzałe. To negatywnie wpływa na ich smak oraz sprawia, że są twarde. Istnieje jednak jeden prosty trik, dzięki któremu gruszki szybko staną się miękkie i bardziej soczyste.
Więcej ciekawych porad i przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
Kiedy kupujemy niedojrzałe owoce, musimy mieć na uwadze, że nie są miękkie ani zbyt smaczne. Często musimy poczekać, aż staną się soczyste, byśmy mogli zjeść je z radością, wypić przepyszny sok lub dodać do ulubionego ciasta. Jeżeli jednak nie chce nam się czekać, to możemy znacznie przyspieszyć ten proces. Ten niezawodny sposób na zbyt twarde gruszki jest banalnie prosty. Wystarczy, że użyjemy papierowej torby śniadaniowej. Umieszczamy w niej owoce, dokładnie zamykamy i odkładamy w nasłonecznione miejsce. Już po kilku godzinach będziemy mogli urządzić sobie zdrową ucztę.
Trzeba przyznać, że owoce są smaczne, a to nie jedyna ich zaleta. Gruszki zawierają wiele składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Potas reguluje ciśnienie krwi, magnez zapobiega skurczom, zaś wapń reguluje pracę układu nerwowego i krwionośnego. W owocach znajdziemy też witaminy A, B2, B3, B6 I C, która wspomaga odporność. Gruszki są cenione również ze względu na wysoką zawartość błonnika pokarmowego. Związek ten wspomaga metabolizm i oczyszcza organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii.