Co zrobić, żeby bakłażan nie był gorzki? Znamy prostą metodę. Potrzebujesz jednego składnika

Przygotowując różne dania z warzywami, które jemy sporadycznie, napotykamy czasem na pewne trudności. Jedną z nich może być zagwozdka, co zrobić, żeby bakłażan nie był gorzki. Choć znany jest pod wieloma postaciami, w formie grillowanych plastrów czy też nadziewany, to jednak goryczka potrafi zepsuć cały smak. Podpowiadamy, jak się jej pozbyć.
Zobacz wideo Anna Starmach pokazała ulubiony przepis na bakłażan

Choć nie zdajemy sobie z tego sprawy, to istnieją warzywa, które z botanicznego punktu widzenia są owocami. Przykładem może być choćby właśnie bakłażan, zwany także oberżyną ze względu na swój kolor. Nie jest jednak słodki, a źle przyrządzony dostarcza goryczki. Jak go poprawnie przygotować? Znamy niezawodny sposób.

Bakłażan na grilla. Jak zrobić smaczne wege danie?Bakłażan na grilla. Wypróbuj ten sposób na sycące danie w wersji wege

Gorzki bakłażan? Wiemy, co należy z nim zrobić

Bakłażan ma swoich zwolenników i przeciwników. Jedni uważają, że to warzywo bez smaku i w dodatku nie lubią jego konsystencji, a inni są w nim wręcz zakochani. Co jednak, kiedy po przyrządzeniu dania z oberżyną okaże się, że wyczuwalna jest nieprzyjemna goryczka? Aby tego uniknąć, należy wiedzieć, jak postępować z bakłażanem, aby nie był gorzki. Poniżej prezentujemy szczegółową instrukcję.

  1. Warzywa płuczemy dokładnie pod bieżącą wodą.
  2. Osuszamy ręcznikiem papierowym.
  3. Bakłażana kroimy na dwie części lub plastry, w zależności od przygotowywanej potrawy.
  4. Posypujemy go grubą warstwą soli i odstawiamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym na około 30 minut.
  5. Po tym czasie spłukujemy delikatnie nadmiar soli oraz suszymy bakłażana ręcznikiem papierowym.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Pasta z bakłażana - przepis. Jak ją przyrządzić i z czym zaserwować?Pasta z bakłażana - przepis. Jak ją przyrządzić i z czym zaserwować?

Bakłażan, gruszka miłości pełna witamin

Choć bakłażan wydaje się być dość niepozornym warzywem, to jednak jest źródłem wielu witamin i minerałów. Co więcej, dzięki swojemu neutralnemu smakowi idealnie współgra z różnymi dodatkami. Dlatego nie bez przyczyny decydują się na niego osoby, które preferują dietę ketogeniczną czy liczą kalorie. Weganie także uwielbiają bakłażana.

To warzywo jest bogate w witaminę C, K, witaminy z grupy B czy też potas, magnez czy miedź. Jest bogaty w przeciwutleniacze, w związku z czym spowalnia procesy starzenia się organizmu. Wykazuje także działanie przeciwnowotworowe, dlatego włączenie go do codziennej diety jest bardzo ważne.

Bakłażan jest niskokaloryczny, w 100 gramach tego warzywa znajduje się jednie 30 kalorii. W 90 proc. składa się z wody. Swoją alternatywną nazwę "gruszka miłości" pozyskał poprzez uznanie go za afrodyzjak.

Więcej o: