Choć gołąbki są raczej prostym daniem, sparzenie kapusty może niektórym sprawiać problem. Bywa czasochłonne, a używanie wrzątku może skończyć się oparzeniem. Dlatego coraz więcej osób zastanawia się, jak sparzyć kapustę na gołąbki innymi metodami. Mamy dla ciebie dobrą wiadomość - da się to zrobić bez garnka i bez wody. Potrzebne będzie jednak konkretne urządzenie.
Skutecznym i dodatkowo szybkim sposobem na sparzenie kapusty na gołąbki jest włożenie jej do mikrofalówki. Podobnie jak przy tradycyjnej metodzie, tak i tutaj odcinamy głąb kapusty. Następnie wkładamy warzywo do mikrofalówki, ustawiamy wysoką moc i grzejemy przez około pięć-sześć minut.
Pamiętaj, by przy wyjmowaniu kapusty z urządzenia zachować ostrożność. Zaczekaj, aż warzywo trochę przestygnie i wtedy zacznij odrywać liście. Powinny odchodzić bez problemu, praktycznie same.
Istnieje też jeszcze jeden sposób sparzenia kapusty z użyciem wrzątku. Można także odciąć samą końcówkę kapusty, liście od spodu ponacinać, nie usuwając głąba, po czym mocno wbić weń widelec. Następnie zanurzamy kapustę we wrzątku i obracamy za pomocą widelca.
Po chwili zewnętrzne liście się poluzują i będzie można oderwać je szczypcami i odłożyć do ostudzenia. Tak samo postępujemy do momentu, aż pozyskamy wystarczającą liczbę liści.
Teraz, kiedy wiesz już, jak sparzyć kapustę na gołąbki, nie pozostaje nic innego, jak zabrać się za gotowanie. Jak je zrobić? Zajrzyj do jednego z naszych tekstów, w którym dzielimy się dwoma przepisami na tę potrawę: Gołąbki bez zawijania czy tradycyjne? Podpowiadamy, jak zabrać się za jedno z najbardziej polskich dań.
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!