Placuszki z cukinii to doskonały pomysł na obiad lub, w mniejszej ilości, na wczesną kolację lub po prostu przekąskę. Muszę przyznać, że ja, jako osoba, która za cukinią nie przepada, w takiej formie jak najbardziej ją toleruję, a nawet uwielbiam. Czasem zdarza się, że na placki z cukinii mam większą ochotę niż na placki ziemniaczane. Podrzucamy wam więc przepis, abyście i wy mogli cieszyć nimi swoje podniebienie. Gwarantujemy, że placuszki z cukinii udadzą się każdemu.
Placuszki z cukinii - przepis. Składniki:
Placuszki z cukinii - przepis. Sposób przygotowania
Cukinie myjemy, odcinamy końce i ścieramy na tarcze o grubych oczkach. Dodajemy sól i mieszamy. Odstawiamy, żeby cukinia puściła sok.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, mleko oraz pieprz i mieszamy. Cukinię odciskamy nad sitkiem z nadmiaru wody i dodajemy do pozostałych składników. Dokładnie łączymy je ze sobą.
Na patelni rozgrzewamy olej. Gdy już się nagrzeje, łyżką nakładamy porcje masy na placuszki z cukinii. Smażymy z obu stron, aż placki ładnie się zarumienią i zyskają złoty kolor.
Teraz już nikt wam nie powie, że nie wiecie, jak zrobić placuszki z cukinii. Przepis jest tak prosty i smaczny, że z pewnością będziecie częściej po niego sięgać.
Całym sekretem jest dodatek soli w odpowiednim momencie. Wówczas warzywo puści wodę, którą mocno należy odcisnąć. Proste prawda? Pamiętaj także, że olej do smażenia musi być bardzo gorący - wówczas placuszki nie będą nasiąkały tłuszczem.