Placuszki z cukinii - przepis, któremu nikt się nie oprze. Uda się nawet tym, którzy nigdy nie trzymali patelni

Placki to prawdopodobnie jedno z najlepszych dań, jakie kiedykolwiek wymyśliła ludzkość. Na słodko, na słono - można je jeść jak nam się żywnie podoba. My mamy dla was przepis na placuszki z cukinii. Robi się je szybciutko i wyjdą każdemu - nawet temu, kto po raz pierwszy trzyma patelnię.

Placuszki z cukinii to doskonały pomysł na obiad lub, w mniejszej ilości, na wczesną kolację lub po prostu przekąskę. Muszę przyznać, że ja, jako osoba, która za cukinią nie przepada, w takiej formie jak najbardziej ją toleruję, a nawet uwielbiam. Czasem zdarza się, że na placki z cukinii mam większą ochotę niż na placki ziemniaczane. Podrzucamy wam więc przepis, abyście i wy mogli cieszyć nimi swoje podniebienie. Gwarantujemy, że placuszki z cukinii udadzą się każdemu.

Placuszki z cukinii - przepis, któremu nikt się nie oprze

Placuszki z cukinii - przepis. Składniki:

  • 2 cukinie
  • 6 łyżek mąki
  • olej rzepakowy
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • sól i pieprz do smaku

Placuszki z cukinii - przepis. Sposób przygotowania

Cukinie myjemy, odcinamy końce i ścieramy na tarcze o grubych oczkach. Dodajemy sól i mieszamy. Odstawiamy, żeby cukinia puściła sok. 

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, mleko oraz pieprz i mieszamy. Cukinię odciskamy nad sitkiem z nadmiaru wody i dodajemy do pozostałych składników. Dokładnie łączymy je ze sobą. 

Na patelni rozgrzewamy olej. Gdy już się nagrzeje, łyżką nakładamy porcje masy na placuszki z cukinii. Smażymy z obu stron, aż placki ładnie się zarumienią i zyskają złoty kolor.

Teraz już nikt wam nie powie, że nie wiecie, jak zrobić placuszki z cukinii. Przepis jest tak prosty i smaczny, że z pewnością będziecie częściej po niego sięgać.

Zobacz wideo Trzy przepisy na lemoniadę. Genialnie orzeźwiają i gaszą pragnienie

Placuszki z cukinii - przepis. Co zrobić, by nie piły tłuszczu i były chrupiące?

Całym sekretem jest dodatek soli w odpowiednim momencie. Wówczas warzywo puści wodę, którą mocno należy odcisnąć. Proste prawda? Pamiętaj także, że olej do smażenia musi być bardzo gorący - wówczas placuszki nie będą nasiąkały tłuszczem.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.