Sernik pieczony na wodzie - prosty przepis. Niezwykle pyszne i delikatne ciasto, które nie pęka

Sernik pieczony na wodzie to sposób na upieczenie naprawdę pysznego i pięknie wyglądającego ciasta. Nie wierzycie? Przekonajcie się sami.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Lemoniady

Co daje pieczenie sernika na wodzie? Przede wszystkim, ciasto zawsze wyjdzie idealne - równe, nie pęka i nie opada. Jest też niezwykle pyszne i delikatne. Naprawdę musicie spróbować. Oryginalny przepis pochodzi ze strony internetowej Alle Dobre.pl.

Sernik pieczony na wodzie wymaga tylko kilku produktów. Zobacz, co musisz przygotować

Do upieczenia sernika w kąpieli wodnej potrzebujesz następujących składników:

  • twarogu z wiaderka (trzykrotnie mielonego) - kilogram,
  • jajek (całych) - 4 sztuk,
  • budyniu w proszku (waniliowego lub śmietankowego) - opakowania,
  • cukru (drobnego do wypieków) - pół szklanki,
  • mąki (najlepiej ziemniaczanej) - dwóch łyżek,
  • sok bądź starta skórka z cytryny.

Sernik pieczony na wodzie robi się całkiem prosto. To tylko trochę przygotowań

Pieczenie sernika w kąpieli wodnej wymaga trochę czasu i pracy, ale efekt jest tego wart. Jak to zrobić? Trzymaj się poniższej instrukcji:

  1. Najpierw przygotuj dwie blachy - jedną jako formę do ciasta, a do drugiej (większej) wlej wodę, tak, aby przykryć dno;
  2. Zrób ciasto - wymieszaj (możesz zmiksować) wszystkie składniki sernika razem;
  3. Przełóż ciasto do mniejszej formy, pokrytej papierem do pieczenia;
  4. Umieść formę z sernikiem w większej blasze z wodą. Możesz też umieścić formę z ciastem nad formą z wodą;
  5. Piecz sernik przez 20 minut w temperaturze 160 st., po czym zmniejsz ją do 140 st. i piecz ciasto przez następne 55 minut;
  6. Po upieczeniu lekko uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw sernik aż całkiem ostygnie.

Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem dla ozdoby. 

Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.