Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Co daje pieczenie sernika na wodzie? Przede wszystkim, ciasto zawsze wyjdzie idealne - równe, nie pęka i nie opada. Jest też niezwykle pyszne i delikatne. Naprawdę musicie spróbować. Oryginalny przepis pochodzi ze strony internetowej Alle Dobre.pl.
Sernik pieczony na wodzie wymaga tylko kilku produktów. Zobacz, co musisz przygotować
Do upieczenia sernika w kąpieli wodnej potrzebujesz następujących składników:
- twarogu z wiaderka (trzykrotnie mielonego) - kilogram,
- jajek (całych) - 4 sztuk,
- budyniu w proszku (waniliowego lub śmietankowego) - opakowania,
- cukru (drobnego do wypieków) - pół szklanki,
- mąki (najlepiej ziemniaczanej) - dwóch łyżek,
- sok bądź starta skórka z cytryny.
Sernik pieczony na wodzie robi się całkiem prosto. To tylko trochę przygotowań
Pieczenie sernika w kąpieli wodnej wymaga trochę czasu i pracy, ale efekt jest tego wart. Jak to zrobić? Trzymaj się poniższej instrukcji:
- Najpierw przygotuj dwie blachy - jedną jako formę do ciasta, a do drugiej (większej) wlej wodę, tak, aby przykryć dno;
- Zrób ciasto - wymieszaj (możesz zmiksować) wszystkie składniki sernika razem;
- Przełóż ciasto do mniejszej formy, pokrytej papierem do pieczenia;
- Umieść formę z sernikiem w większej blasze z wodą. Możesz też umieścić formę z ciastem nad formą z wodą;
- Piecz sernik przez 20 minut w temperaturze 160 st., po czym zmniejsz ją do 140 st. i piecz ciasto przez następne 55 minut;
- Po upieczeniu lekko uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw sernik aż całkiem ostygnie.
Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem dla ozdoby.
Smacznego!