• Link został skopiowany

Sernik pieczony na wodzie - prosty przepis. Niezwykle pyszne i delikatne ciasto, które nie pęka

Sernik pieczony na wodzie to sposób na upieczenie naprawdę pysznego i pięknie wyglądającego ciasta. Nie wierzycie? Przekonajcie się sami.
sernik
ponce_photography / pixabay.com

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Lemoniady

Co daje pieczenie sernika na wodzie? Przede wszystkim, ciasto zawsze wyjdzie idealne - równe, nie pęka i nie opada. Jest też niezwykle pyszne i delikatne. Naprawdę musicie spróbować. Oryginalny przepis pochodzi ze strony internetowej Alle Dobre.pl.

Sernik pieczony na wodzie wymaga tylko kilku produktów. Zobacz, co musisz przygotować

Do upieczenia sernika w kąpieli wodnej potrzebujesz następujących składników:

  • twarogu z wiaderka (trzykrotnie mielonego) - kilogram,
  • jajek (całych) - 4 sztuk,
  • budyniu w proszku (waniliowego lub śmietankowego) - opakowania,
  • cukru (drobnego do wypieków) - pół szklanki,
  • mąki (najlepiej ziemniaczanej) - dwóch łyżek,
  • sok bądź starta skórka z cytryny.

Sernik pieczony na wodzie robi się całkiem prosto. To tylko trochę przygotowań

Pieczenie sernika w kąpieli wodnej wymaga trochę czasu i pracy, ale efekt jest tego wart. Jak to zrobić? Trzymaj się poniższej instrukcji:

  1. Najpierw przygotuj dwie blachy - jedną jako formę do ciasta, a do drugiej (większej) wlej wodę, tak, aby przykryć dno;
  2. Zrób ciasto - wymieszaj (możesz zmiksować) wszystkie składniki sernika razem;
  3. Przełóż ciasto do mniejszej formy, pokrytej papierem do pieczenia;
  4. Umieść formę z sernikiem w większej blasze z wodą. Możesz też umieścić formę z ciastem nad formą z wodą;
  5. Piecz sernik przez 20 minut w temperaturze 160 st., po czym zmniejsz ją do 140 st. i piecz ciasto przez następne 55 minut;
  6. Po upieczeniu lekko uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw sernik aż całkiem ostygnie.

Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem dla ozdoby. 

Smacznego!

Więcej o: