Papryka konserwowa z miodem do słoików. Przepis na przekąskę do słoika z nutą słodyczy. W sam raz na zimę

Późne lato, to najlepszy moment na przygotowanie przekąsek na zimę. Papryka konserwowa z miodem do słoików jest propozycją, która przełamie nieco nudne i klasyczne wersje znanych przetworów.
Zobacz wideo Chcesz schudnąć? Ostra papryczka przyspiesza przemianę materii

Każdy z nas z pewnością pamięta jak na naszych rodzinnych stołach podczas imienin lub innych rodzinnych okazji pojawiała się papryka konserwowa. Dzieci raczej jej nie spożywały, ponieważ była przeznaczona dla dorosłych jako forma zakąski. Choć może popularność tego typu dodatków nie jest już tak ogromna jak dawniej, to jednak warto spróbować zupełnie innej wersji papryki konserwowej.

Papryka konserwowa z miodem do słoików, nowoczesna forma tradycyjnej zakąski

Choć przekąski w formie pikli były głównie domeną lat 90. XX wieku, to jednak okazuje się, że w obecnych czasach coraz chętniej sięgamy po dawne rozwiązania. Aby jednak nieco odczarować octowe dodatki, proponujemy przepis na paprykę konserwową z miodem.

Do słoików możemy zmieścić dużą ilość warzyw, a wykonane przetwory dodadzą lekko słodkiego charakteru wszystkim daniom, do których jej użyjemy. Przepis podajemy poniżej.

Składniki:

  • 2 kg czerwonej papryki,
  • 2 litry wody,
  • szklanka octu 10 proc.,
  • 3 łyżki cukru,
  • 4 łyżki miodu,
  • 2 łyżki soli,
  • liście laurowe,
  • ziele angielskie,
  • gorczyca,
  • czosnek,
  • ziarna czarnego pieprzu.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Papryka konserwowa z miodem. Sposób przygotowania

  1. Papryki myjemy, przekrawamy na pół, pozbawiamy ogonka i wydrążamy gniazda nasienne. Oczyszczamy dokładnie.
  2. Kroimy na ćwiartki lub szerokie paski.
  3. W umytych i wyparzonych słoikach układamy paprykę. Wrzucamy po dwa liście laurowe, cztery ziela angielskie, łyżeczkę gorczycy i ząbek czosnku oraz kilka ziarenek czarnego pieprzu. 
  4. Przygotowujemy zalewę. Do wysokiego garnka wlewamy wodę i ocet. Dodajemy cukier, miód oraz dwie łyżki soli. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. 
  5. Paprykę umieszczoną w słoikach zalewamy wrzącą mieszanką i dodajemy po łyżce oleju. Mocno dokręcamy. 
  6. Pasteryzujemy około 15 minut. 

Tak przygotowaną paprykę konserwową z miodem możemy podawać solo lub jako dodatek do leczo oraz innych potraw. Słoiki należy przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.