Każdy z nas z pewnością pamięta jak na naszych rodzinnych stołach podczas imienin lub innych rodzinnych okazji pojawiała się papryka konserwowa. Dzieci raczej jej nie spożywały, ponieważ była przeznaczona dla dorosłych jako forma zakąski. Choć może popularność tego typu dodatków nie jest już tak ogromna jak dawniej, to jednak warto spróbować zupełnie innej wersji papryki konserwowej.
Choć przekąski w formie pikli były głównie domeną lat 90. XX wieku, to jednak okazuje się, że w obecnych czasach coraz chętniej sięgamy po dawne rozwiązania. Aby jednak nieco odczarować octowe dodatki, proponujemy przepis na paprykę konserwową z miodem.
Do słoików możemy zmieścić dużą ilość warzyw, a wykonane przetwory dodadzą lekko słodkiego charakteru wszystkim daniom, do których jej użyjemy. Przepis podajemy poniżej.
Składniki:
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Tak przygotowaną paprykę konserwową z miodem możemy podawać solo lub jako dodatek do leczo oraz innych potraw. Słoiki należy przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu.