Śliwki w occie. Przepis na proste i oryginalne owocowe słodkości. Zrób teraz, by zjeść ponurą jesienią

Jak zrobić śliwki w occie? Wbrew pozorom to naprawdę bardzo łatwe i szybkie. Zwłaszcza z naszym przepisem. Raz spróbujesz, a będziesz robić co sezon.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Lemoniady

Śliwki są bardzo lubianym owocem, z którego robi się wiele różnych przetworów. Od suszonych, przez soki, po dżemy i powidła. Ale śliwki można też marynować w occie. Dzięki temu stają się jeszcze smaczniejsze i zachwycą swoim smakiem wszystkich, nie tylko miłośników słodyczy. Koniecznie wypróbuj naszą recepturę. Na pewno nie pożałujesz.

Śliwki w occie nie potrzebują wielu składników. Potrzeba tylko kilku produktów

Do marynowania śliwek w occie przygotuj sobie następujące składniki:

  • śliwki (dowolnej odmiany, choć najlepsze są węgierki) - kilograma,
  • wody - litra,
  • octu - winnego szklanka, w przypadku spirytusowego nieco mniej, około trzech czwartych naczynia,
  • cukru (bądź miodu) - około szklanki (może też być mniej, to zależy od gustu),
  • przypraw (do wyboru) - cynamonu, kardamonu, goździków, pieprzu czarnego, wanilii, a nawet liście laurowe. 

Jak zrobić śliwki w occie? Z naszym przepisem bardzo łatwo i szybko

Przygotowanie przetworu owocowego zacznij od dokładnego umycia i wyparzenia słoików. Potem przejdź do następnej czynności:

  1. Śliwki umyj, wyjmij pestki i usuń szypułki;
  2. Umieść owoce ciasno w przygotowanych słoikach;
  3. Zrób zalewę - zagotuj wodę z cukrem (miodem). Gdy słodzik się całkiem rozpuści, dodaj ocet wraz z wybranymi przez siebie przyprawami i ponownie zagotuj mieszankę;
  4. Gotową miksturą zalej śliwki w słoikach, po czym dobrze je zakręć;
  5. Teraz została tylko pasteryzacja przez około kwadrans na sucho w piekarniku bądź w kąpieli wodnej. 

Smacznego!

Więcej o: