Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Śliwki są bardzo lubianym owocem, z którego robi się wiele różnych przetworów. Od suszonych, przez soki, po dżemy i powidła. Ale śliwki można też marynować w occie. Dzięki temu stają się jeszcze smaczniejsze i zachwycą swoim smakiem wszystkich, nie tylko miłośników słodyczy. Koniecznie wypróbuj naszą recepturę. Na pewno nie pożałujesz.
Śliwki w occie nie potrzebują wielu składników. Potrzeba tylko kilku produktów
Do marynowania śliwek w occie przygotuj sobie następujące składniki:
- śliwki (dowolnej odmiany, choć najlepsze są węgierki) - kilograma,
- wody - litra,
- octu - winnego szklanka, w przypadku spirytusowego nieco mniej, około trzech czwartych naczynia,
- cukru (bądź miodu) - około szklanki (może też być mniej, to zależy od gustu),
- przypraw (do wyboru) - cynamonu, kardamonu, goździków, pieprzu czarnego, wanilii, a nawet liście laurowe.
Jak zrobić śliwki w occie? Z naszym przepisem bardzo łatwo i szybko
Przygotowanie przetworu owocowego zacznij od dokładnego umycia i wyparzenia słoików. Potem przejdź do następnej czynności:
- Śliwki umyj, wyjmij pestki i usuń szypułki;
- Umieść owoce ciasno w przygotowanych słoikach;
- Zrób zalewę - zagotuj wodę z cukrem (miodem). Gdy słodzik się całkiem rozpuści, dodaj ocet wraz z wybranymi przez siebie przyprawami i ponownie zagotuj mieszankę;
- Gotową miksturą zalej śliwki w słoikach, po czym dobrze je zakręć;
- Teraz została tylko pasteryzacja przez około kwadrans na sucho w piekarniku bądź w kąpieli wodnej.
Smacznego!