Ciasto ze śliwkami i bezą. Przepis na wypiek w iście królewskim stylu. Połączenie słodko-kwaśne

Ciasto ze śliwkami i bezą to połączenie słodyczy z lekką nutą kwaśnych owoców. Ten deser nie tylko podbija serca smakoszy, ale także wyjątkowo wciąga i wręcz nie można poprzestać na jednym kawałku. Jak go przyrządzić? Zdradzamy sprawdzony przepis.
Zobacz wideo Przepis na idealny tort bezowy. Poprawia humor!

Ciasto ze śliwkami najczęściej kojarzy się nam z owocami zapiekanymi pod kruszonką z dodatkiem cukru pudru. Jednak nie musi tak być, warto przełamać tradycyjne smaki i poszukać nowych rozwiązań. Dlatego jeśli lubicie słodkości przełamane świeżością owoców mamy dla was nowy przepis.

Ciasto ze śliwkami i bezą. Przepis na wyjątkowy deser

Do przygotowania ciasta ze śliwkami i bezą potrzebne będą świeże owoce, lub takie z domowego syropu. Aby nadzienie miało idealną konsystencję, przyda się tam także kisiel, lub trochę mąki ziemniaczanej. Bazą wypieku będzie kruche ciasto, dzięki czemu na ten wypiek złożą się trzy warstwy o różnorodnej strukturze, co doda mu wyjątkowo pysznego charakteru.

Składniki.

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki krupczatki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki cukru
  • cukier waniliowy,
  • 250 g masła
  • 5 żółtek

Nadzienie:

  • kg świeżych śliwek, bądź dwa duże słoiki domowego syropu ze śliwkami
  • 2 łyżki cukru (w przypadku świeżych owoców),
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej, bądź dwa kisiele,

Beza:

  • 5 białek
  • szklanka cukru,
  • łyżka mąki ziemniaczanej.

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Ciasto ze śliwkami i bezą. Sposób przygotowania

  1. Na stolnicę wysypujemy mąkę i łączymy ją z proszkiem do pieczenia oraz cukrem waniliowym i zwykłym. Dodajemy żółtka, a masło kroimy na mniejsze części lub ucieramy na grubych oczkach kuchennej tarki. Wyrabiamy ciasto do momentu połączenia się składników.
  2. Na blaszkę do pieczenia wykładamy ciasto i wstawiamy do lodówki.
  3. Śliwki myjemy, pozbawiamy ogonków i pestek, koimy na ćwiartki. Wrzucamy do garnka, dodajemy cukier i odrobinę wody. Gotujemy, nieustannie mieszając tak, aby nie doprowadzić do przypalenia. 
  4. Po 10 minutach podajemy kisiel, bądź mąkę ziemniaczaną rozrobioną wcześniej w połowie szklanki z wodą. Wlewamy do owoców. Mieszamy energicznie i gotujemy przez około dwie minuty. Odstawiamy do przestygnięcia
  5. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Pod koniec wsypujemy łyżkę mąki ziemniaczanej i miksujemy jeszcze przez chwilę.
  6. Kiedy śliwki przestygną, wylewamy je na kruche ciasto. Za pomocą dużej łyżki układamy delikatnie pianę z białek.
  7. Ciasto ze śliwkami i bezą pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 180°C.

Wskazówka:

Jeśli zamiast świeżych owoców chcemy skorzystać ze śliwek w syropie, wystarczy, że wyjmiemy owoce ze słoika, dodamy pół szklanki wody z mąką ziemniaczaną lub kisielem i całość zagotujemy przez około 2 minuty. To znacznie skróci nasz czas.

Więcej o:
Copyright © Agora SA