Zobacz wideo Przepis na idealny tort bezowy. Poprawia humor!
Ciasto ze śliwkami najczęściej kojarzy się nam z owocami zapiekanymi pod kruszonką z dodatkiem cukru pudru. Jednak nie musi tak być, warto przełamać tradycyjne smaki i poszukać nowych rozwiązań. Dlatego jeśli lubicie słodkości przełamane świeżością owoców mamy dla was nowy przepis.
Ciasto ze śliwkami i bezą. Przepis na wyjątkowy deser
Do przygotowania ciasta ze śliwkami i bezą potrzebne będą świeże owoce, lub takie z domowego syropu. Aby nadzienie miało idealną konsystencję, przyda się tam także kisiel, lub trochę mąki ziemniaczanej. Bazą wypieku będzie kruche ciasto, dzięki czemu na ten wypiek złożą się trzy warstwy o różnorodnej strukturze, co doda mu wyjątkowo pysznego charakteru.
Składniki.
Ciasto:
- 3 szklanki mąki krupczatki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 4 łyżki cukru
- cukier waniliowy,
- 250 g masła
- 5 żółtek
Nadzienie:
- kg świeżych śliwek, bądź dwa duże słoiki domowego syropu ze śliwkami
- 2 łyżki cukru (w przypadku świeżych owoców),
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej, bądź dwa kisiele,
Beza:
- 5 białek
- szklanka cukru,
- łyżka mąki ziemniaczanej.
Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Ciasto ze śliwkami i bezą. Sposób przygotowania
- Na stolnicę wysypujemy mąkę i łączymy ją z proszkiem do pieczenia oraz cukrem waniliowym i zwykłym. Dodajemy żółtka, a masło kroimy na mniejsze części lub ucieramy na grubych oczkach kuchennej tarki. Wyrabiamy ciasto do momentu połączenia się składników.
- Na blaszkę do pieczenia wykładamy ciasto i wstawiamy do lodówki.
- Śliwki myjemy, pozbawiamy ogonków i pestek, koimy na ćwiartki. Wrzucamy do garnka, dodajemy cukier i odrobinę wody. Gotujemy, nieustannie mieszając tak, aby nie doprowadzić do przypalenia.
- Po 10 minutach podajemy kisiel, bądź mąkę ziemniaczaną rozrobioną wcześniej w połowie szklanki z wodą. Wlewamy do owoców. Mieszamy energicznie i gotujemy przez około dwie minuty. Odstawiamy do przestygnięcia
- Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Pod koniec wsypujemy łyżkę mąki ziemniaczanej i miksujemy jeszcze przez chwilę.
- Kiedy śliwki przestygną, wylewamy je na kruche ciasto. Za pomocą dużej łyżki układamy delikatnie pianę z białek.
- Ciasto ze śliwkami i bezą pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 180°C.
Wskazówka:
Jeśli zamiast świeżych owoców chcemy skorzystać ze śliwek w syropie, wystarczy, że wyjmiemy owoce ze słoika, dodamy pół szklanki wody z mąką ziemniaczaną lub kisielem i całość zagotujemy przez około 2 minuty. To znacznie skróci nasz czas.