Przepis na knedle ze śliwkami. Podaj je z panierką, a będą smakować obłędnie

Knedle ze śliwkami to świetny pomysł na obiad. Z pewnością zasmakują fanom różnego rodzaju pierogów i tego typu dań. Te pyszne i rozpływające się w ustach kluski zwykle występują w towarzystwie bułki tartej. Jak je przygotować samodzielnie? Poznajcie nasz przepis na knedle ze śliwkami.

Knedle ze śliwkami to pyszne danie, którym chętnie zajadają się także najmłodsi. W związku z tym jest to idealna propozycja na rodzinny obiad. Warto wspomnieć, że te fioletowe owoce, będące dodatkiem do ciasta, mają też wiele wartości odżywczych. Dlaczego warto je jeść?

Zobacz wideo Dwa pyszne ciasta ze śliwkami - idealne na jesień

Śliwki zawierają masę witamin. Dlaczego warto włączyć je do diety? 

Świeże śliwki są bogate w minerały i witaminy. Dostarczają nam witaminę C, E oraz witaminy z grupy B. Znajdziemy w nich także potas, który pomaga nam utrzymać prawidłową pracę serca. Czuwa on nad ciśnieniem krwi oraz pracą naszych mięśni. Owoce zawierają również wspierający pracę mózgu magnez czy wapń, fosfor, żelazo, cynk czy jod. Warto dodać, że są lekkostrawne i pozytywnie działają na nasz układ pokarmowy. Zaleca się więc jedzenie ich w przypadku problemów żołądkowych - takich jak zaparcia.

Owoce te są też doskonałym dodatkiem do wielu dań. Dzisiaj przedstawiamy wam przepis na knedle ze śliwkami. 

Przepis na knedle ze śliwkami. Prosty i smaczny pomysł na obiad

Składniki: 

  • 500 g ziemniaków, 
  • 200 g mąki pszennej,
  • 50 g mąki ziemniaczanej,
  • 400 g śliwek węgierek,
  • 2 jajka,
  • sól, cukier,
  • bułka tarta,
  • masło,
  • kwaśna śmietana.

Knedle ze śliwkami - sposób przygotowania

  1. Ziemniaki myjemy, obieramy, a następnie gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przepuszczamy przez praskę.
  2. Śliwki myjemy, usuwamy z nich pestki. Robimy to, uważając, by połówki owoców się nie rozłączyły. 
  3. Do miski z ziemniakami wrzucamy obie mąki, jajka oraz sól. Ciasto łączymy ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji bez grudek. 
  4. Stolnicę obsypujemy mąką i odrywamy niewielkie kawałki ciasta, formując kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie dokładnie je rozpłaszczamy na cienki placek. Na środku każdego takiego kawałka układamy po jednej śliwce i złączamy delikatnie brzegi. 
  5. Knedle wrzucamy do osolonej, gotującej się wody. Gotujemy je przez około cztery do pięciu minut od momentu wypłynięcia. 
  6. Knedle podajemy z podsmażoną na maśle bułką tartą i kwaśną śmietaną. Całość oprószamy odrobiną cukru. Smacznego! 

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.